Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Malcolm Gladwell: David si Goliat

snapseed-4Aparuta la Editura Publica, David si Goliat este o carte care va darama stereotipurile cu care suntem obisnuiti. Malcolm Gladwell a reusit sa ne demonstreze  ca adevaratii eroi sunt oamenii obisnuiti. Eroi care, in fata obstacolelor, nu se lasa batuti, ci isi ridica armele si merg inainte. Aceste arme sunt cretivitatea, perseverenta, concentrarea, pasiunea, singurele  de care avem nevoie pentru a-i dobori pe “giganti”.

David si Goliat este o carte despre ceea ce se intampla atunci cand oameni obisnuiti dau piept cu gigantii. Prin “giganti” inteleg adversari puternici de orice fel-de la armate si razboinici grozavi pana la dizabilitate, nenoroc si asuprire. Fiecare capitol spune povestea unei alte persoane- celebra sau necunoscuta, de rand ori sclipitoare- care s-a confruntat cu o provocare disproportionata si a fost nevoita sa-i faca fata. Trebuie sa joc ca la carte ori sa-mi urmez instinctul?Sa perseverez ori sa ma dau batut? Sa ripostez ori sa iert?

Prin aceste povesti, vreau sa explorez doua idei. Prima este aceea ca mare parte din ceea ce noi consideram de pret in lumea noastra izvoraste din aceste tipuri de conflicte inegale, deoarece actul de-a infrunta sansa potrivnica naste maretie si fumusete.  Si in al doilea rand, faptul ca de regula intelegem gresit aceste conflicte. Le interpetam anapoda. Le rastalmacim. Gigantii nu sunt ceea ce credem noi ca sunt. – MALCOLM GLADWELL

Ceea ce urmeaza a intrat in legenda. David pune o piatra in punga de piele a unei prastii si-o arunca in fruntea descoperita a lui Goliat. Uriasul se prabuseste, ametit. David fuge catre el, smulge sabia gigantului si-i taie capul. “Iar filistenii, vazand ca viteazul lor a murit”, suna relatarea biblica, “ au luat-o la fuga.”

Batalia este miraculos castigata de catre outsider care, dupa toate asteptarile, n-ar fi avut cum sa castige. Asa a ajuns expresia “David si Goliat” sa fie implantata in limbajul de zi cu zi- ca o metafora a victoriei improbabile. Iar problema acestei versiuni a evenimentelor este ca aproape totul in ea este gresit.

Ceea ce au vazut israelitii de pe varful dealului era un gigant infricosator. In realitate, tocmai ceea ce- daruise uriasului statura era, de asemenea, sursa celor mai mari slabiciuni ale sale. Este aici o lectie plina de forta despre bataliile cu toate tipurile de giganti. De-atata timp, am spus acest gen de istorii gresit. David si Goliat ne arata cum sa le spunem bine –MALCOLM GLADWELL

Daca esti interesat de domenii precum business, management, leardership, marketing, psihologie, sociologie sau dezvoltare personala, sigur vei gasi ceva care sa-ti placa sau sa te inspire in aceasta carte. Nu e o carte doar pentru cei considerati outsideri sau inadaptati, ci este o carte pentru toti cei care vor sa devina lideri atat in viata profesionala, cat si in cea personala.- Andrei Dinulescu(Balkans Marketing Manager, MoneyGram)

chorus-20160614-recode-media-malcolm-gladwell2-0Despre autor.

Original, accesibil, anecdotic, aerisit, captivant: acesta este stilul lui Malcolm Gladwell. Un stil care imbina stiinta, sociologia, psihologia, cultura pop si care propune o interpretare cu totul noua a realitatiilor.

Nascut in Marea Britanie si crescut in Canada, Gladwell a studiat istoria la Universitatea in Toronto. Si-a dorit o cariera in advertising, dar negasind de lucru, s-a orientat catre jurnalism. Intre anii 1987 si 1996 a fost reporter la Washington Post, unde a scris despre afaceri si stiinta. Din 1996 este editorialist la The New Yorker.

Malcolm Gladwell ocupa pozitia 10 in clasamentul global al celor mai influenti ganditori de business Thinkers 50, editia 2011, iar in anul 2005, revista Time l-a inclus in clasamentul celor mai influente 100 de persoane din lume.

De la acelasi autor la editura Publica au mai aparut Ce a  vazut cainele (2012), Blink (2011), Exceptionalii (2009) si The  Tipping Point (2008).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares