Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Malala Yousafzai&Christina Lamb: Eu sînt Malala

dsc_0841-1„M-am născut într-o țară care a luat ființă la miezul nopții. Când am fost atât de aproape de moarte, abia trecuse de miezul zilei.”

Apărută la Editura Polirom ,,Eu sînt Malala” este autobiografia unei fetițe care a ajuns să fie cea mai tânără persoană nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

 A fost născută și crescută într-o țară crudă, în care femeile sunt neîndreptățite și tratate în cel mai josnic mod. ,,Eram fată, într-o lume unde nașterea unui băiat era sărbătorită cu focuri de armă, iar fiicle sunt ținute ascunse, singurul lor rost fiind să gătească și să aducă pe lume copii.”

Însa, Malala nu este ca celelalte fete, ea decide să lupte împotriva sistemului și, din fericire, face parte dintr-o familie echilibrata, unde găsește susținere de la tatăl ei. Acesta o încurajează sa lupte pentru drepturile sale și ideologiile în care crede cu adevărat. 

Treptat, prin aparițiile televizate și prin diverse conferințe și discursuri ținute în sediul ONU,  Malala devine o adevărată voce a națiunii care luptă pentru libertate si pentru educația, în principal a fetelor, din Pakistan. Acest curaj al unei fetițe de 15 ani de a se împotrivi sistemului, o aduc în atenția talibanilor, care o și împușcă în cap la data de  9 octombrie 2012.

Deși multă lume credea că nu mai are nicio șansă, Malala a luptat și s-a însănătoșit pentru a-și putea duce la bun sfârișit misiunea ei pe această lume, aceea de a face pace și de a lupta pentru drepturile fetelor.

,,Eu sînt Malala” este o carte impresionantă și emoționantă, în care se simte cu adevărat durerea trăită de fetița de doar 16 ani care a trecut printr-un proces al maturizării mult prea rapid și într-un mod mult prea crud. Cu toate acestea, Malala continuă să lupte și sa vorbească despre problemele lumii islamice, în principal cele legate de discriminarea femeilor. 

Este o lectură despre speranță, despre puterea și ambiția de a schimba lumea în bine pe care o reomand cu căldură tuturor.

Citate preferate:

,,Pace în fiecare casă, pe fiecare stradă, în fiecare sat și în fiecare țară – acesta este visul meu. Edcație pentru fiecare băiat și fată din lume. E drepul meu să stau în bancă la școală și să citesc împreună cu prietenele mele. Dorința mea este să văd un zâmbet de fericire pe fața fiecărui om.

Eu sunt Malala. Lumea mea s-a schimbat, dar eu nu.”

„Noi, oamenii, nu pricepem cât de mare este Dumnezeu. Ne-a dat o minte extraordinară și o inimă sensibilă. Ne-a binecuvântat cu două buze cu care să vorbim și să ne exprimăm sentimentele, cu doi ochi cu care să vedem lumea plină de culori și de frumusețe, cu două picioare cu care să mergem pe drumul vieții, cu două mâini care să ne ajute să facem treabă, cu un nas care simte toate parfumurile minunate și cu două urechi cu care să auzim cuvinte de dragoste.”

Poți afla mai multe despre Malala Yousafzai pe: https://www.malala.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares