Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Julian Barnes: Niveluri de viaţă

 Julian-Barnes-Niveluri-de-viataNiveluri de viață este un volum de numai 120 de pagini care te va surprinde prin felul în care logica se impleteşte cu emoţia iubirii şi a durerii, intr-un dans purtat pe ringul vieţii de zboruri cu balonul, fotografii, istorie şi legătura amoroasă ficţională dintre o actriță franceză și un aventurier englez. Cartea lui Barnes are trei părţi în care cresc gradual intensitatea sentimentelor ce transpar printre rândurile compilate excelent intre naraţiune şi analiza: Păcatul înălţimii, La acelaşi nivel şi Pierderea înălţimii. Barnes a mai folosit această tehnică a treimii în creaţiile anterioare cum sunt Ultima parte este centrul ei emoţional, picătura care umple paharul acestei raţionalizări sensibile şi pline de introspectii a ceea ce trăim prin iubire şi prin pierderea celor iubiţi. 

Prima parte a cărţii, Păcatul înălțimii, este  un eseu istoric despre pionierii călătoriilor cu balonul și al fotografiilor. Deşi poate părea anost pentru un cititor nepasionat neapărat de aceste domenii, lectura primei părţi a Nivelurilor de Viaţă este, pe de-o parte, esenţială pentru a inţelege semnificaţiile experienţelor din cea de-a doua şi pe de altă parte, o pastilă de cultură generală scrisă fluent precum un basm, pe care oricine ar trebui să o savureze. A doua parte, La același nivel, este o proză scurtă care vorbește despre povestea imaginară de dragoste dintre două personaje amintite anterior în eseu, Frederick Burnaby și Sarah Bernhardt, personalități istorice. Iar cea de-a treia parte, Pierderea adâncimii, este un fragment autobiografic în care scriitorul britanic tratează aproape cu meticulozitate dar mai ales cu multă multă sensibilitate, moartea soției sale, durerea și procesul de doliu, gândurile și sentimentele sfâșietoare pe care le-a trăit și le trăiește la cinci ani după decesul ei. Cele trei planuri epice se intrepatrund insa, in cele 3 capitole, astfel incat nu vei citi 3 lucrari independente, ci una singura inchegata subtil in jurul temelor iubirii, pasiunii si a legaturilor care se creaza intre oameni, prin si dincolo de pasiunile lor. Există o multime de ecouri și paralele între cele trei părți, indiciile sunt lăsate în text, şi surpriza de a le descoperi și conştientiza face cartea să fie una dintre acelea care te provoacă intelectual, care iţi pune mintea dar şi emoţiile la treabă.

Cele trei  parti ale cărții lui Julian Barnes sunt legate printr-o idee care se repetă ca un laitmotiv si despre care as putea spune defapt ca se profileaza ca un mare adevar despre viata si relatii: Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până acum. Și lumea se schimbă”.

Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până acum. Uneori e ca la prima încercare de a fixa un balon cu hidrogen de un balon cu aer cald: preferi să te prăbușești și să arzi sau să arzi și să te prăbușești? Însă uneori merge, se creează un lucru nou și lumea se schimbă. Pe urmă, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, unul dintre ei e luat. Și ce e luat e mai mare decât suma a ceea ce a fost” (p. 67).

Un alt laitomotiv al cartii lui Barnes este balonul cu aer cald.  Iubirea este asemănată, de multe ori, cu o călătorie cu balonul. Si in general, comparatiile surprinzator de vizuale sunt unul din elementele de atractie in lectura Nivelurilor de viaţă. ”Te simți absurd, ca unul dintre manechinele îmbrăcate, înconjurate de cranii, pe care le-a fotografiat Nadar în catacombe. Sau ca acel boa [al lui Sarah] constrictor care s-a apucat să mănânce perne de canapea și-a trebuit să fie împușcat” (p. 83).

Pe scurt, vei citi o carte magnetică despre dragoste și durere. Poate una din cele mai frumoase declaraţii despre iubire și suferință pe care le poţi citi. Si vei intelege pe deplin, citind, de ce ”Durerea arată că n-ai uitat; durerea potențează aroma amintirii; durerea e o dovadă de iubire”. Si poate vei privi, apoi, durerea cu alti ochi.

 Motive să citeşti:
  • Vei descoperi prin cuvintele lui Barnes cum durerea are aceasta putere coplesitoare asupra timpul și spațiului nostru, de care invatam, insa, treptat sa ne desprindem, fara a uita. Reusim sa traim cu peirderile si cu urmele durerii.
  • Vei descoperi o intreaga tipologie a singuratatii si forme pe care le ia durerea sufleteasca  exterioriazata. O carte care atinge subiecte extrem de sensibile, de la iubire pana la credinta, vorbind despre uciderea și exilarea ”prietenului imaginar al oamenilor” , Dumnezeu.
  • Vei ctiti o carte cu mesaj universal,  pentru ca autorul discută, analizează și încearcă găsirea unui scop în viață de după ce ai pierdut o persoană iubită, dincolo de povestea lui.
  • Niveluri de Viaţă este o lucreare pshilogica, in esenta si universala.Vei avea parte de o lectura intensa, transcendenta intr-un fel, care ramane cu tine multa vreme dupa ce ai inchis cartea.

Despre autor

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946, părinţii săi fiind ambii profesori de franceză. A studiat la City of London School între 1957 şi 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, Julian Barnes a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a lucrat ca redactor literar şi a semnat recenzii în New Statesmen şi New Review. Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen şi apoi pentru Observer.

Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distincţii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Medicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina (Trois, 1992). A fost de trei ori finalist pentru Booker Prize: în 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998 pentru Anglia, Anglia şi în 2005 pentru Arthur & George.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares