Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

John Grisham: Informatorul

John Grisham este unul dintre scriitorii preferați ai Americii, specializarea sa constând în redactarea de romane thrillere juridice. Multe dintre cărțile sale au fost ecranizate. „Vremea răzbunării”, „Firma”, „Omul care aduce ploaia”, „Clientul”, „Dosarul pelican” sunt doar câteva pelicule care te vor ține cu ochii lipiți de ecran timp de câteva ore bune, dacă lumea corupției, a rasismului, a legilor și a judecăților corecte te atrage.

Informatorul (The Whistler), scris în 2016 și tradus la noi în 2018, la Editura RAO, este un thriller juridic în care de această dată personajul principal este o femeie. Dacă ai mai citit cărți de John Grisham până acum, te-ai fi obișnuit cu ideea că avocații lui sunt, în mare parte, de gen masculin. De această dată, autorul american ne surprinde, punând în centrul acțiunii o femeie de 36 de ani determinată, cu un salariu modest, singură și fără niciun gând de a-și lega viața de cea a unui bărbat, a cărei datorie este să investigheze cazuri pentru Biroul de Conduită Judiciară din Florida.

Lacy Stoltz este numele ei și îl are ca partener pe Hugo Hatch, un bărbat căsătorit și cu 4 copii mici, mereu obosit din cauza agitației de acasă. În misiunile lor, Lacy conduce, iar Hugo doarme, însă nici unul nu ar fi vrut să facă schimb de locuri. Lacy este prietenă cu soția lui Hugo, Verna, și deseori se oferă să fie dădaca familiei, pentru a le permite prietenilor ei să își rezerve câteva ore de odihnă. Viețile lor par a fi cât se poate de obișnuite, până când simțul dreptății și respectul pentru lege îi cheamă la datorie.

Într-o zi, Lacy Stoltz primește un telefon atipic din partea unui oarecare Greg Myers, fost avocat condamnat anterior la închisoare din cauza unor afaceri imobiliare ilegale. Greg Myers este înarmat cu dovezi care atestă existența unei organizații obscure, numită Mafia de Coastă, care s-a infiltrat într-un trib al amerindienilor și care acum își spală banii prin intermediul unui cazinou deținut de tribul Tappacola. Totul este posibil fiindcă judecătoarea Claudia McDover autorizează tot ceea ce îi spune Vonn Dubose, șeful Mafiei de Coastă, un bărbat al cărui chip este necunoscut autorităților.

Greg Myers se bazează pe informațiile furnizate de „cârtiță”, o persoană aflată în apropierea judecătoarei, care este la curent cu tot ceea ce face Claudia McDover în fiecare moment al zilei, și a cărei identitate este protejată și ținută ascunsă până spre finalul romanului. Între Greg Myers și „cârtiță” se află un intermediar, numit Cooley, cu care fostul avocat arestat ține legătura. Dar în realitate, „cârtița” este Informatorul.

Cu dosarele în față și intrigați de acțiunile Claudiei McDover, Lacy și Hugo decid, în acord cu șeful lor, să investigheze cazul și să-i aducă pe judecătoare și pe șeful Mafiei de Coastă în fața justiției.

Dar în curând, intriga se complică. Apar noi dezvăluiri privind nevinovăția unui bărbat condamnat la moarte de către Claudia McDover, aflată la dispoziția lui Vonn Dubose. Fărădelegile din trecut au ecou în prezent. Mai mult, viețile lui Lacy și Hugo sunt amenințate de către oamenii Mafiei de Coastă. Un accident de mașină provocat intenționat îi separă pe Lacy și Hugo. Unul dintre ei moare. Iar celălalt trebuie să continue lupta, de dragul dreptății, dar și pentru răzbunare.

Citate preferate:

„Înmormântările nu sunt nimic altceva decât o pierdere de vreme. Doar un spectacol pentru cei vii. Morţilor nu le pasă. Tendinţa acum este să n-ai o înmormântare, ci o „celebrare”. Să celebrezi ce? Că mortul sigur nu chefuieşte.”

„Viața de celibatar presupune să ai de-a face cu ideile preconcepute ale celorlalți.”

Fragment din carte:

„Adevărul era că, la vârsta de treizeci și șase de ani, Lacy era mulțumită să locuiască singură, să doarmă în mijlocul patului, să strângă doar după ea, să facă bani și să-i cheltuiască, să vină și să plece când își dorea, să-și urmeze cariera fără să-și facă griji și pentru a lui, să-și plănuiască serile fără sugestii din altă parte, să gătească sau nu și să dețină controlul total asupra telecomenzii. Aproape un sfert din prietenele ei erau tinere divorțate, toate speriate și rănite și toate nevrând să mai aibă de-a face cu bărbații, cel puțin momentan. O altă treime era prinsă în căsnicii eșuate fără prea multe posibilități de scăpare. Iar celelalte erau mulțumite de relațiile pe care le aveau și fie își urmau carierele, fie își doreau copii.

Nu prea-i convenea socoteala. Și nici nu-i plăcea felul în care societatea presupunea că ea ar fi fost nefericită fiindcă nu-și găsise bărbatul perfect. De ce trebuia ca viața ei să fie stabilită de momentul când avea să se căsătorească și de cel care o va lua de soție? Ura faptul că lumea presupunea despre ea că se simțea singură.”

Despre autor:

john-grisham-iubesc-sa-citesc

Considerat cel mai bun autor de thrillere în viață, John Grisham a mărturisit într-un interviu din anul 2016 că are nevoie de doar 6 luni pentru a scrie o carte. Autorul său preferat este John le Carré.

John Grisham: „Numele meu a devenit un brand și mi-ar plăcea să pot spune că acesta a fost planul meu de la bun început. Dar singurul plan a fost să continui să scriu cărți. Și m-am ținut de cuvânt încă de atunci.”

De același autor mai poți citi și: „Ultimul jurat”, „Partenerul”, „Avocatul străzii”, „Testamentul”, „Șirul de platani”, „Muntele familiei Gray”, „Avocatul Rebel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares