Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

John Green: Cautand-o pe Alaska

cautand-o-pe-alaska_1_fullsize

      „Îţi petreci toată viaţa în labirint, gândindu-te la felul în care vei evada  de acolo într-o bună zi şi cât de mişto o să fie şi îţi imaginezi că viitorul te  face să mergi înainte, dar n-o faci niciodată. Te foloseşti de viitor pentru a  scăpa de prezent.”(Cautând-o pe Alaska)

       Cheia cărţii

John Green este un autor de excepţie, ce reuşeşte cu măiestrie să abordeze diferite teme  în romanele sale, începând de la probleme vieţii adolescentine până la filozofie sau  moarte.

 O carte frumoasă cu o poveste unică, profundă şi captivantă, cu o esenţă puternică de  tristeţe, care te va emoţiona şi te va ţine în suspans până la ultima pagină. O lectură ce  valorifică adevărata esenţă a prieteniei şi expune multitudinea de probleme ale adolescenţilor.

Protagonistul romanului, Miles Halter, trasează o linie clară în existenţa lui, care desparte şi romanul în 2 părţi: viaţa înainte şi după evenimentul nucleu al cărţii, ce o are în prim plan pe Alaska Young, cel mai fascinant personaj, care te va face să o iubeşti, să o îndrăgeşti şi să te ataşezi.
Autorul reuşeşte, printr-o trăsătură specifică scrisului său, onestitatea, să creeze un fir narativ puternic şi emoţionant.

Povestea cărţii

Romanul începe în jurul protagonistului, tânărul Miles Halter, un adolescent foarte retras care este pasionat, în general, de ultimele cuvintele rostite de personaje celebre înainte să moară. Acesta pleacă la o şcoală cu internat Culver Creek, şcoală pe care o urmase şi tatăl său. Ajuns acolo se integrează într-un grup de adolescenţi, în care o cunoaşte pe Alaska Young, o tânără inteligentă, amuzantă, dar foarte imprevizibilă, care trece de la o stare la alta într-un timp foarte scurt. Aceasta îl poartă într-un mister de sentimente, lumini şi umbre. „Iar acum cred că e momentul prielnic să spun că era frumoasă. În întunericul de lângă mine, Alaska mirosea a sudoare şi a raze de soare şi a vanilie, iar în acea noapte luminată de o lună firavă vedeam doar silueta ei, excepţie făcând momentele în care fuma, când tutunul aprins al ţigării ei îi învăluia faţa într o lumină roşiatică. Dar, chiar şi pe întuneric, îi vedeam ochii — două smaralde arzătoare. Avea acel soi de privire pătrunzătoare care te făcea să i cedezi.”

Alături de acest grup va descoperi ce înseamnă prietenia și cât de mult valoarează un prieten, va avea parte de experiențe noi, unele mai plăcute, iar altele tragice, și va învăța, de asemenea, ce înseamnă dragostea, ce înseamnă să câștigi și să pierzi pe cineva drag. Romanul se împarte în două părţi, prima se conturează în jurul aventurilor acestor adolescenţi, iar a doua în încercarea acestora de a se obişnui cu lipsa Alaskăi din peisaj şi de a găsi indicii legate de orice amintire sau de orice detaliu pentru a putea ajunge la o concluzie, în speranța că aceasta ar putea explica mai bine ce s-a întâmplat de fapt.

De ce să citeşti?

  • Pentru că stilul deosebit în care este scrisă cartea, felul în care sunt perfect alternate moartea, durerea, suferinţa sau frumuseţea adolescenţei, te va face să îndrăgeşti atât povestea cât şi personajele ei. Cartea nu se adresează doar adolescenților, ci fiecărui cititor interesat de o poveste bună, care te lasă să meditezi asupra problemelor de care ne lovim mulți dintre noi.
  • Pentru că ,,Căutând-o pe Alaska surprinde perfect intensitatea trăirilor şi disperarea care definesc adolescenţa.” – teenreads.com
  • Pentru că ,,Frumuseţea acestui roman stă în faptul că nu ascunde nimic,”- The Guardian

Despre autor

John Green s-a născut la 24 august 1977. Cărţile sale au fost publicate în peste douăzeci de limbi şi figurează constant în topul celor mai bine vândute titluri al publicaţiei New York Times.Căutând-o pe Alaska, romanul de debut al lui John Green, i-a adus autorului premiul Michael L. Printz acordat de American Library Association şi nominalizarea la Los Angeles Times Book Prize.

Foarte activ şi pe platformele virtuale, John Green a creat, împreună cu fratele său, Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din întreaga lume.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Sub aceeaşi stea, De 19 ori Katherine etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares