Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jennifer Niven: Toate acele locuri minunate

Toate acele locuri minunate

Sursa: Google images

„Toate acele locuri minunate” este o emoționantă poveste de dragoste despre o fată care învață să trăiască de la un băiat care vrea să moară.

Theodore Finch e fascinat de moarte și se gândește neîncetat la tot felul de modalități în care și-ar putea pune capăt zilelor.

Violet Markey trăiește pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire, când ar putea evada atât din micul ei oraș din Indiana, cât și din suferința copleșitoare provocată de recenta moarte a surorii sale.

Când Finch și Violet se întâlnesc pe marginea clopotniței de la școală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale“ din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuși numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor și poate începe să le trăiască.

Însa, în timp ce lumea lui Violet crește, a lui Finch începe să scadă.

Violet și Finch se află, la prima vedere, la poluri opuse. Însă, ajung ulterior să descopere că asemănările dintre ei sunt mai puternice decât deosebirile.

Theodore Finch este un băiat de 17 ani care reprezintă tristețea întruchipată într-un corp vesel. Acesta suferă de tulburări mentale grave, imaginându-și mereu diferite feluri în care își poate pune capăt vieții. În mod bizar, în majoritatea timpului este destul de optimist, sau cel puțin așa pare. Copilăria lui a fost cea care l-a afectat, trăind într-o casă cu un tată impulsiv, bătăuș și care mai târziu și-a părăsit familia în favoarea alteia.

Violet Markey este steaua liceului. Sau a fost, cel puțin. Momentul de răscruce al vieții ei fiind cel în care și-a pierdut sora într-un accident de mașină, pentru care Violet se simte vinovată și în urma căruia rămâne cu o pereche de ochelari ai surorii ei, ochelari pe care Violet îi poartă pentru a o simți și a o avea mai aproape pe Eleanor. Înainte de accident, Violet era sclipitoare, populară, creativă și plină de viață. Avea cele mai bune note, cei mai populari prieteni și șansa de a fi cu cei mai frumoși băieți din liceul ei.

Într-o zi de ianuarie, imediat după începerea școlii după vacanța de iarnă, Finch descoperă că în turnul școlii unde se află el, contemplând dacă să se arunce sau nu, se mai afla o fată, Violet Markey. El o convinge să renunțe la ideea de a se sinucide și o ajută pe Violet să treacă înapoi în siguranță de pe marginea turnului. Mai târziu toată școala crede că Violet l-a salvat pe Finch de la sinucidere. Totul fiind, de fapt,  invers.

În urma acestei întâlniri, Finch și Violet încep să se cunoască mai bine, relația lor urmând să evolueze: încep prin a fi parteneri la un proiect la școală, devin prieteni, iar mai târziu sentimentele lor se transformă din prietenie în iubire. Finch este singuratic, nu vorbește despre problemele sale și îi place să se izoleze, iar acest mister al lui o ține la distanță pe Violet de a-l înțelege, dar nu și de a-l iubi. El o înțelege pe Violet și devine lumina care-i deschide orizonturile, iubirea de care avea atâta nevoie. Pe măsură ce Violet începe să se vindece sufletește și începe să-și regăsească bucățele din fata care era odinioară, Finch pare să se scufunde din ce în ce mai tare într-un ocean de gânduri negre, lipsite de orice fărâmă de speranță.

„Toate acele locuri minunate” este o carte plină de viață și de moarte, o carte care cuprinde o poveste de dragoste care te unge pe suflet, dar care în același timp te rupe în două. Toate personajele din acest roman au voci distincte, fiind foarte bine conturate, iar dubla perspectivă din care acesta a fost scris te lasă fără răsuflare, deoarece este un roman pe care îl trăiești intens, alături de personaje.

Trebuie să-ți trăiești viața ca și când n-o să-ți pară niciodată rău de nimic. Pur și simplu este mai ușor să faci lucrurile bine din prima, ca să nu fie nevoie să-ți ceri scuze pe urmă.”

„Îmi amintesc cum alergam pe un drum, spre o seră de flori. Îmi amintesc zâmbetul ei și râsul ei când am fost cel mai bun eu, și ea mă privea de parcă n-aș fi putut greși și aș fi fost sănătos. Îmi amintesc mâna eu într-a mea și felul în care mă simțeam în momentele acelea, ca și când ceva sau cineva mi-ar fi aparținut.”

„Nu-i poți împiedica pe oameni să moară. Nu-i poți opri să plece. Nici pe tine nu te poți opri să pleci. Mă cunosc suficient de bine ca să știu că nimeni altcineva nu te poate ține treaz sau nu te poate împiedica să dormi.”

„Ai fost din toate punctele de vedere tot ce mi-aș fi putut dori. Dacă ar fi putut să mă salveze cineva, aceea ai fi fost tu.”

„Niciunul dintre noi nu știe cât mai are de trăit, poate încă o lună, poate încă cinci ani – mie îmi place să trăiesc de parcă mi-ar mai fi rămas numai două zile.”

„Ne amintim clipe, nu zile.”

„Lucrul de care mi-am dat seama este că nu contează ce iei, ci ce lași.”

„Toate acele locuri minunate” va fi ecranizată, având-o pe Elle Fanning în rolul principal.

Despre autor: 

Jennifer Niven

Sursa: Google images

Deşi şi-a dorit dintotdeauna să fie un înger al lui Charlie, adevărata pasiune a lui Jennifer Niven este scrisul.
Prima sa carte, The Ice Master, a fost nominalizată de Entertainment Weekly printre cele mai bune zece cărţi de nonficţiune ale anului 2000 și a fost tradusă în numeroase limbi. Pe baza ei s-au făcut o serie de documentare TV în Germania, Canada și Marea Britanie. Jennifer Niven a scris și Velva Jean, o serie de patru romane.

De aceeași autoare, la Editura Trei se poate găsi Universul pe umerii tăi, o poveste de iubire tulburătoare și antrenantă despre cum poți găsi persoana care te vede așa cum ești cu adevărat.

„Toate acele locuri minunate” poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/toate-acele-locuri-minunate/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares