Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

James Clavell: Shogun

51UaiSzzUEL
,,Răbdarea însemna să-ţi înfrângi pornirea către cele şapte simţăminte: ură, adoraţie, nelinişte, mânie, tristeţe, teamă, bucurie,. Dacă nu te laşi cuprins de ele, însemna că ai răbdare, că eşti liniştit şi atunci vei înţelege în curând tot mersul lucrurilor şi vei fi în armonie cu eternitatea.” (James Clavell)

Care este cheia cărţii?

Prin romanul ,,Shogun” James Clavell reuşeşte să ne introducă într-o lume fascinantă şi plină de mister a Orientului. Aici întânlim o Japonie a secolului al XV-lea, plină de intrigi şi taine, politică şi acţiuni militare, condusă după un cod strict de onoare al samurailor (Bushido).

Cu siguranţă, pentru un european aceasta introducere în lumea orientală este una învăluită de mister, datorită culturii diferite, care te înmăguleşte şi te îndeamnă să îi cunoşti tainele. Odata ce reuşeşti să faci o conexiune, să îi pătrunzi legăturile, relaţionările, să îi înţelegi valorile structurate perfect atât pe plan material, cât si pe cel spiritual, doar atunci o vei iubi, o vei îndrăgi şi îţi vei dori să faci parte din ea, să fiţi un întreg.

Un roman superb despre onoare, perfecţionare, iubire şi moarte în diverse forme şi feluri care te fascinează până la ultima pagină.

Care este povestea?

Acţiunea romanului începe prin prezentarea împrejurărilor în care, John Blackthorne este pilotul unei corăbii pe nume Erasmus, care naufragiază pe coasta Japoniei. Aici ei sunt luaţi prizonieri de către samuraiul Omi-san. Cât au fost ţinuţi prizonieri, au constatat că populaţia este cu mult mai civilizată decât în Anglia sau Olanda şi că oamenii sunt foarte bine organizaţi în diferite trepte ierarhice conform codului samurailor, Bushido. Ei sunt eliberaţi numai în momentul în care japonezii constată că au devenit mai civilizaţi şi nu se mai plâng şi cer dreptul la libertate. Cel mai înţelept şi temut conducător din acele vremuri, Toranaga-sama, ordonă ca Blackthorne, căruia i se schimbă numele în Anjin-san, să meargă împreună cu el la Osaka, unde urma să se întănlească cu Ishido, cel mai mare inamic al său.

Din cauza situaţiei politice care nu era forte stabilă, Toranaga îl trimite pe Blackthorne înapoi la Anjro. Conducătorul înţelege importanţa prezenţei europeanului şi profită de orice ocazie pe care o are pentru a-i folosi cunoştinţele în folosul proprilor scopuri.

John Blackthorne are un rol foarte important, el este cel care prin experienţa şi cunoştintele sale, câştigă prietenia lui Toranaga. De asemenea, el îi salvează viaţa conducătorului japonez de trei ori, fapt pentru care este răsplătit cu titlul de hatamato, care reprezenta o districţie foarte importantă pe care nu o aveau decât puţini samurai. El trece de altfel printr-un proces prin care el însuşi devine parte din cultura orientală, un japonez adevărat.

În cealaltă parte, o altă prezenţă importantă o constituie Mariko, idealul de înţelepciune şi tărie feminină. Ea este una dintre cele mai de seamă femei din imperiu. În ciuda raţiunii de care dă dovadă, ea cedează ispitei şi se îndrăgosteşte de Blackthorne trăind o aventură interzisă din care nu mai avea scăpare. Mariko îşi găseşte sfărşitul într-un mod demn, care îi întăreşte credinţa pe care a avut-o de-a lungul vieţii, aceea pentru Toranaga.

Personajul cheie al romanului îl reprezintă conducătorul Toranaga,el este cel care deţine adevărul total asupra lucrurilor. Reuşeşte cu ajutorul europeanului să-şi aducă la bun sfârşit planurile şi într-un final, prin înţelepciunea sa, să atingă treapta supremă, cel mai înalt grad militar din Japonia, numit shogun. El este nucleul acestui roman, cel care prin sacrificarea lui Mariko şi-a dovedit meritul pentru puterea pe care urma să o aibă.

Romanul se sfărşeşte cu morala shogunului, prin care el pune toate înâmplările pe seama karmei. ,,Mariko-san, asta a fost karma ta, să mori glorios şi să trăieşti de-a pururi. Anjin-san, prietenul meu, karma ta e să nu poţi părăsi niciodată acest tărâm. Karma mea e să fiu shōgun.”

De ce să citesc?

Pentru că este o carte care îţi schimbă percepţia asupra lumii, care îţi deschide inima spre un tărâm nou şi care reuşeşte să îţi dea certitudinile peste cap.

Pentru că ,,Shogun” reuşeşte să te facă să doreşti să afli mai mult. Prin subiectul şi intriga romanului, te vei simţi atras catre o lume pe care la început nu o înţelegi, dar pe care ai să simţi că vei dori să o cunoşti, iar apoi treptat, vei face parte din ea. Această lume orientală care uimeşte prin cultura şi tainele sale, ce te învăluiesc şi îţi induc o stare de linişte profundă.

Cine este autorul?

James Clavell (n. 10 octombrie 1924 – d. 7 septembrie 1994) a fost un romancier, scenarist și regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan.
Numele său de botez este Charles Edmund DuMaresq de Clavelle.

În 1940, la doar 15 ani Clavell intră în BRA (British Royal Artillery) şi este trimis să lupte cu japonezii, în Malaiezia. El este rănit şi capturat, urmând să îşi petreacă o lungă perioadă de timp ca POW (prizonier de război) în Java, şi, mai târziu, în Singapore. Detenţia reprezintă sursa de inspiraţie pentru primul său roman, King Rat (1962).

Clavell credea în beneficiile comerţului liber între naţiuni, văzând în acesta o modalitate de a îmbina diferite culturi. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care autorul a scris o serie de romane în care prezintă cultura şi modul de viaţă al japonezilor.
James Clavell a murit de accident vascular cerebral în 1994, în Elveţia.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Tai-Pan, Nobila Casă, Vârtejul, Evadarea

http://https://www.youtube.com/watch?v=_EQWcB1vXXg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares