Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

J.M. Coetzee &Arabella Kurtz: Povestea cea bună

dsc_0025-1Apărut la Editura TREI, ,,Povestea cea bună” este în realitate un dialog între J.M. Coetzee și Arabella Kurtz. 

Unul un laureat Nobel, celalalt un psihoterapeut, amândoi dezbătând o temă foarte interesantă cu privire la nevoia umană de a imagina povești.

Cei doi pleacă de la opere ale marilor scriitori ca Cervantes și Dostoievski și se întind până la analizele psihanaliștilor Freud și Melanie Klein, reușind astfel să ofere o profundă înțelegere asupra modului în care alegem să spunem povestea vieții noastre.

Este pusă în prim-plan diferența dintre scriitor, care este unicul responsabil pentru povestea pe care o spune, pentru că este autorul acesteia, comparată cu povestea de viață creată de pacient împreună cu terapeutul, unde este doar naratorul acesteia. Aici intervine intrebarea: această ultimă poveste, creată de doctor și pacient, se bazeaza pe un adevăr obiectiv sau subiectiv, adica, pacientul narează povestea reală a vieții lui sau o reinventează în așa fel încât să aibă mai multă încredere în sine și astfel terapia să fie eficientă?

Această intrebare este accentuată de teoria lui Platon asupra adevărului relatat de poeți: ,,Consider că această întrebare este presantă, deoarece, cel puțin din timpurile lui Platon, poeții (adică oamenii care inventează povești) au fost acuzați că nu sunt  devotați adevărului mai presus de orice. De obicei, poeții se apără spunând că ei cred în adevăr, dar că au propria definiție a acestuia. Supusă investigației, definiția lor se dovedește, de regulă, mixtă. Adevărul poetic înseamnă, pe de o parte, reflectarea exactă (,,fidelă”) a lumii, dar și, de celalaltă parte, consecvență, eleganță și așa mai departe-cu alte cuvinte, îndeplinirea unor criterii estetice autonome.

Esența acuzației lui Platon la adresa poeților este că, atunci când sunt puși în situația de a alege între adevăr și frumusețe, sunt prea repede dispuși să sacrifice adevărul.”

,,Povestea cea bună” este o carte absolut savuroasă, care vine cu o mulțime de argumente și trimiteri la analizele marilor filosofi. O lectură placută, dar care necesită mai multă atenție, nefiind una chiar atât de ușor de parcurs.

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub

rothfeld_coetzee_otu_img

Photo credit: www.thenation.com

Despre autori.

J.M. Coetzee este un celebru romancier, eseist, lingvist si traducator, nascut in Africa de Sud. A fost primul autor care a primit de doua ori Booker Prize, iar in 2003 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatura.

Arabella Kurtz este specialista in psihologie clinica si practica psihoterapie psihanalitica la Tavistock Clinic. In prezent, este profesor emerit la Universitatea din Leicester.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares