Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Howard Gardner: Minți conducătoare. Istorii de viață ale liderilor mondiali

dsc_0898-1Apărută la Editura TREI ,,Minți conducătoare. Istorii de viață ale liderilor mondiali” este un studiu realizat de Howard Gardner asupra vieții celor mai influenți lideri, analizând modul de gândire a acestora și impactul pe care l-au avut asupra populației.

,,Încă din copilărie am fost fascinat de politică și de istorie; devoram cu lăcomie ziare și reviste de opinie, și nu mă puteam abține să nu deschid radioul sau televizorul când se difuzau emisiunile de actualități. Decizia de a scrie despre leadership mi-a dat posibilitatea să-mi valorific pasiunile, ca veritabil dependent de istorie și de știri. În acest sens subteran, s-ar putea spune că lucram la această carte de zeci de ani.” 

Cu ajutorul poveștilor de viață ale liderilor mondiali, Gardner ne înfățișează personalitatea acestor lideri și capacitatea pe care au avut-o de a schimba mentalitățile celor din jur. Autorul ne aduce în atenție un fenomen necunoscut, acela al liderilor indirecți care reușesc să exercite un impact prin operele pe care le creează, nefiind nevoie să se adreseze față în față publicului larg.

,,liderul este un individ (sau, mai rar, o mulțime definită de indivizi) care exercită un efect semnificativ asupra gândurilor, sentimentelor sau comportamentelor unui număr important de indivizi. Majoritatea liderilor recunoscuți ca atare —să ne gândim, spre exemplu, la Franklin Roosevelt sau Winston Churchill — sunt <<direcți>>, în sensul  că se adresează publicului nemijlocit, față în față. Am adus însă în atenție și un fenomen până aici necunoscut, anume leadershipul indirect: în cadrul acestei varietăți, indivizii exercită un impact prin operele pe care le creează.”

Scopul acestei cărți este de a cunoaște mai bine capacitățile pe care trebuie să le dețină un adevărat lider, folosindu-se de istoriile de viață a celor mai importanți lideri din secolul XX. Gardner alege lideri din diverse domenii, plecând de la religie și ajungând la drepturile omului și la știință. Printre personalitățile cu care avem contact în această carte se numără: Margaret Mead, J. Robert Oppenheimer, George C. Marshall, Papa Ioan al XXIII-lea, Martin Luther King Jr., Margaret Thatcher, Jean Monnet și Mahatma Gandhi. Analizând poveștile tuturor acestor lideri, ies în evidență următoarele trăsături comune: poestea, auditoriul, organizația, întruparea poveștii, leadershipul direct și indirect, competența expertă. 

,,Eroii mei personali sunt oameni ca Mahatma Gandhi, Jean Monnet și Nelson Mandela, care au trudit fără preget timp de decenii ca să dezvolte în auditoriile lor un mod mai complex de a vedea relațiile interumane. Aici constat că sunt de acord cu Freud, care scria odată: <<Glasul intelectului este unul firav și molcom, dar care nu are odihnă până ce nu s-a făcut auzit. În cele din urmă, după nesfârșite respingeri repetate, reușește>>. Acesta este unul dintre puținele lucruri asupra cărora ne putem declara optimiști când vine vorba de viitorul omenirii.”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor.

howard gardnerHoward Gardner deţine titlul de Profesor John H. şi Elisabeth A. Hobbs, predând cursuri de Cogniţie şi Educaţie la Harvard Graduate School of Education. Este, de asemenea, profesor de psihologie la Universitatea Harvard şi director al Harvard Project Zero. În 1981 a beneficiat de o bursă a Fundaţiei MacArthur, iar în 2011 a primit premiul Prinţului de Asturia pentru ?tiinţe Sociale. Deţine titluri onorifice acordate de 29 de colegii şi universităţi din întreaga lume. A scris peste 20 de cărţi, printre care şi revoluţionara Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares