Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Harper Lee: Sa ucizi o pasare cantatoare

coperta1
     ,,Nu poţi înţelege cu adevărat o persoană până nu cântăreşti lucrurile      din punctul său de vedere.”(Harper Lee)
      Cheia cărţii
„Tot ce-mi doream era să existe cineva căruia cartea mea să-i placă îndeajuns încât să   mă încurajeze să merg mai departe… Nu aveam mari speranţe, dar m-am pomenit    copleşită de onoruri, iar acesta a fost, într-un fel, un lucru la fel de înspăimântător ca    execuţia rapidă la care mă aşteptam” mărturiseşte autoarea.

Unicul roman al lui Harper Lee se plasează cu uşurinţă printre clasicii literaturii  americane şi universale. Acesta tratează tematici complexe şi delicate, cum este  rasismul înverşunat al societăţii interbelice americane şi neputiinţa justiţiei de a lua    hotărâri drepte, conflictele sociale sau pierderea inocenţei copilăriei. Toate aceste aspecte sunt prezentate prin ochii unei fetiţe, Scout Finch, martoră la întâmplările dramatice declanşate într-un mic orăşel din Alabama.

    Povestea cărţii
Romanul începe prin prezentarea a doi fraţi, Scout şi Jeremy Finch, crescuţi de tatăl lor, avocatul Atticus Finch. Viaţa lor este descrisă foarte frumos, ca fiind una perfectă, fericita, iar Atticus are rolul de tătic perfect. Probleme lor încep sa apară dupa de avocatul primeşte cazul unui negru, Tim Robinson, care era acuzat de agresare şi viol asupra unei fete. Tim era considerat de majoritatea albiilor deja vinovat şi condamnat din cauza rasismului accentuat acelor vremuri, unde negrii erau vinovaţi pentru orice. Atticus nu numai că îi este avocat, însă doreşte să judece cooerent şi să ia decizii imparţiale, să-i susţină cauza suspectului şi să aducă dreptatea. Motiv pentru care el şi copii lui sunt judecaţi de toata lumea.

Din păcate, Tim Robinson a fost acuzat de viol, dar Atticus la proces a reușit să arate că de fapt vinovatul era tatăl fetei, Bob Edwell, caruia îi plăcea băutura și de câte ori avea ocazia își bătea fata. Verdictul a fost clar pentru negru,a fost declarat vinovat, dar după ce procesul s-a terminat, cetăţenii nu mai erau de părere că era vinovat, ba chiar mai mult, mulți au început să-l ignore pe Bob Edwell. Pentru a se răzbuna pe familia Finch, Bob îşi face un plan în urma căruia Jen și Scout Finch sunt atacați și numai cu ajutorul unui vecin misterios reușesc să scape cu viață.
De ce să citeşti?
Pentru că „Să ucizi o pasăre cântătoare” este un roman brutal şi onest, adresat tuturor vârstelor, menit să te maturizeze şi să te atingă prin cele mai sensibile puncte ale istoriei americane, la care se întoarce fiecare generaţie căutând desluşiri.

 

Despre autor
Nelle Harper Lee (n. 28 aprilie 1926) este o scriitoare americană, cunoscută pentru romanul său din 1960, Să ucizi o pasăre cântătoare.
În 2007, Lee a fost decorată cu ordinul Medalia prezidenţială a libertăţii a Statelor Unite ale Americii pentru contribuția sa la literatură.
Nelle Harper Lee s-a născut în localitatea Monroeville din statul american Alabama în data de 28 aprilie 1926, fiind al patrulea copil al lui Amasa Coleman Lee și Frances Cunningham Finch. Tatăl său, fost editor și proprietar al unui ziar local, era de meserie avocat și slujise ulteriror în Legislatura statului Alabama între 1926 și1938. Copil fiind, Lee a fost o fată „băiețoasă” (conform originalului, tomboy), o cititoare avidă și precoce și bună prietenă a viitorului scriitor Truman Capote.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares