Giorgio Faletti: Dincolo de un destin evident
Trecutul e locul în care ți-e cel mai greu să te întorci.
De la această premisă pornește autorul italian Giorgio Faletti, atunci când te introduce în lumea unui mic orășel din Arizona, în care triburile navajo încă își duc liniștite existența. Sau încearcă. Pentru că la scurt timp de la revenirea lui Jim Mackenzie printre ei, localitatea este zguduită de niște crime care par greu de rezolvat.
Jim Mackenzie este protagonistul cărții și ilustrează tipologia omului care se desprinde de originile sale și tradițiile specifice tribului său. Născut într-o familie de indieni navajo, a visat toată viața să devină pilot și nu a lăsat ca rădăcinile sale mai speciale să-i stea în cale. Dorind să-și depășească umila condiție, s-a îndepărtat de familie, casă, obiceiuri și credințele care guvernează lumea indienilor navajo, urmându-și propriile pasiuni.
După multă vreme, cărările vieții îl poartă înapoi spre casă, în orașul natal, în sânul familiei și în preajma celor cu care se aseamănă mai mult decât este el dispus să recunoască. Redescoperirea credințelor navajo este pentru el ca o poezie memorată în copilărie: o recunoști, știi despre ce era vorba, dar nu-ți mai amintești exact ordinea versurilor. Încercarea de a se reacomoda la lumea pe care a lăsat-o în spate nu este înlesnită nici de faptul că orașul devine locul unor crime ieșite din comun.
De ce să citești cartea
Dacă prima oară ai citit „Eu ucid” de Giorgio Faletti și ți-ai creat impresia unui autor expert în thrillere iscusite, morți sumbre, personaje bine conturate, guvernate de lumini și umbre, „Dincolo de un destin evident” te va face să-l vezi cu alți ochi.
De această dată, măiestria literară a autorului iese la suprafață într-un mod diferit, romanul atingând o profunzime sub stratul căreia se ascund lecții de viață importante de reținut: oricât încerci să te desprinzi de originile tale, într-o bună zi te vei reîntoarce la ele. Chiar dacă ești de părere că te-ai schimbat, că ai evoluat și că nu te mai reprezintă nimic din ceea ce îi caracterizează pe apropiații tăi, viața va găsi un mod de a-ți arăta că te înșeli.
Citind „Dincolo de un destin evident”, simți că poți călători în timp și poți răscoli chiar tu locurile pe care autorul le descrie, că poți sta de vorbă cu oamenii cu care Jim relaționează și că poți trăi chiar tu sentimentele în conflict pe care le experimentează Jim.
Este o lectură pentru care ai nevoie de o anumită stare de spirit, contemplativă, pentru a avea răbdare să o parcurgi și să-i înțelegi profunzimea.
Citate preferate
„Măreția unui om se măsoară prin numărul proștilor care l-au vorbit de rău.”
„….timpul este un animal urât. Uneori confundă memoria, alteori se mărginește s-o ocolească, pentru a o lăsa intactă.”
„Trecutul și prezentul jucau șah și foloseau drept piese ocupanții acelei mașini. Ei doi reprezentaseră ceva odată. Așa cum se întâmplă adesea în socotelile omenești, însemnaseră unul pentru celălalt destul de mult pentru ca acum să nu mai fie decât doi necunoscuți.”
„Uneori corpul ne trădează nu numai uitând, dar și păstrându-și intacte amintirile.”
„Am văzut și am trăit destul minciuna, pentru a ști să recunosc adevărul.”
„Jim văzu în ochii acelei femei lucrurile pentru care un bărbat și-ar fi dat viața ca să le merite. Și pe care nu reușiseră să le facă trei bărbați într-unul singur.”
„Tu ai viața ta, eu pe a mea. Se ating, dar nu se unesc.”
„Încearcă să fii tu însuți, nu umbra ta, altminteri vei părăsi această viață fără să știi ce este viața.”
„Întotdeauna am crezut că aș fi trecut prin lumea aceasta fără a lăsa urme, pentru că nimeni nu este cu adevărat în stare să o facă.”
„Nu am experiență în sentimente. Nu le-am simțit niciodată, de aceea am încercat să le înlocuiesc cu pasiuni.”
Despre autor
A absolvit Facultatea de Drept și a urmat o carieră în televiziune și cinematografie. Ulterior, a cochetat cu literatura și a decis să-și încerce norocul cu un roman publicat în 2002, care s-a vândut în 4 milioane de copii. Este vorba despre romanul „Eu ucid”. În 2004, cel de-al doilea roman al său, „Cu ochii altuia”, s-a vândut în 3 milioane și jumătate de exemplare. Autorul Giorgio Faletti a murit de cancer pulmonar în 2014, la vârsta de 63 de ani, însă romanele sale spectaculoase l-au consacrat drept o „legendă vie”.
Ce mai poți citi de același autor: „Eu ucid”, „Cu ochii altuia”.