Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Giorgio Faletti: Cu ochii altuia

Un ucigaș obsedat de benzi desenate, un fost polițist rechemat la datorie și un comisar șef de poliție din Italia – iată ingredientele unui thriller semnat de autorul italian Giorgio Faletti.

Când fiul primarului Marsalis, Gerard, cunoscut și ca Jerry Kho, un pictor renumit pentru tehnica de body painting folosită. este găsit mort în studioul lui, având corpul vopsit și poziționat asemeni personajului Linus din benzile desenate Peanuts, cu o păturică lipită de ureche și degetul mare în gură, Jordan Marsalis, fratele primarului, este invocat de tatăl îndurerat pentru a-l prinde pe asasinul fiului său.

Dar criminalul lovește din nou, iar de data aceasta Chandelle Stuart este victima sa, o femeie extrem de bogată dar aflată în pragul falimentului, cu un comportament sexual promiscuu, găsită de Jordan și ceilalți ofițeri de poliție stând rezemată de pian, asemeni lui Lucy, un alt personaj din Peanuts, ascultând cântecul lui Shroeder.

În paralel cu acțiunea care are loc în New York, Giorgio Faletti ne transportă în Italia, unde comisarul șef Maureen Martini este logodită cu un tânăr cântăreț extrem de popular, dar care sfârșește prin a fi ucis de un infractor pe care Maureen încerca de mulți ani să-l prindă. Martoră la împușcarea în cap a iubitului ei, Maureen este bătută crunt de infractor și gașca sa, iar la final, abuzată sexual de acesta. Ca urmare a atacului violent la care a fost supusă, vederea sa este compromisă.

Pentru a complica lucrurile, se pare că Maureen este un „tetragamet” (două ouă fertilizate de doi spermatozoizi diferiți, duc la formarea a doi embrioni care apoi fuzionează foarte devreme). Pentru a-și salva vederea, trebuie să meargă la New York pentru a primi un transplant de cornee împreună cu celulele stem de la un donator compatibil care va inhiba răspunsul imun, prevenind respingerea, operație efectuată de un doctor oftalmolog extrem de priceput.

După ce este supusă la acest transplant, Maureen începe să aibă viziuni despre care ajunge să înțeleagă că au legătură cu lanțul de crime din New York. Fără iubit, fără nimic de pierdut, Maureen  bate la ușa primarului din New York , ajungând să-i mărturisească acestuia că vede lucruri din trecutul lui Gerard Marsalis, fiul său. Cumva, corneea pe care a primit-o în schimb, a cărei donator anonim a fost Gerard, a reținut amintiri din viața victimei, și poate chiar inclusiv chipul criminarului său. Împreună cu Jordan, Maureen se lansează într-o investigație menită să dezvăluie fața criminalului care pare a fi întotdeauna cu un pas înaintea lor.

Următorul pe lista victimelor este Snoopy, iar Jordan și Maureen trebuie să descopere identitatea acestuia înainte ca asasinul să ajungă la el. Dar cine este Pig Pen? Și de ce criminalul găsește o plăcere morbidă în a-și transforma victimele în personajele din benzile desenate Peanuts?

Un jaf comis cu mulți ani în urmă, de către o gașcă de tineri deghizați în personajele din Peanuts, o crimă neintenționată și o sete de răzbunare acută scot la iveală detalii din ce în ce mai interesante despre vârtejul în care sunt prinși Jordan Marsalis și Maureen Martini, amândoi având în comun o carieră în poliție compromisă de un trecut de care nu erau în totalitate vinovați.

3 motive să citești „Cu ochii altuia” de Giorgio Faletti

  1. Ideea de a transforma o poveste de benzi animate într-un scenariu atât de sinistru.
  2. Personajele care apar în roman sunt toate conectate între ele. Ele sunt acolo fie pentru a ajuta la rezolvarea crimelor, fie pentru a contribui la dezvoltarea protagoniștilor. Personajele lui Giorgio Faletti nu apar și dispar, ci îți sunt prezentate și rămân implicate în poveste până la final. Faletti își dezvoltă personajele extraordinar de bine în ciuda timpului limitat în care are loc acțiunea. Ba mai mult, fiecare personaj are defectele sale, nimeni nu este perfect, nici măcar eroul, Jordan Marsalis. Până și victimele, față de care ar trebui să arăți simpatie, au o pată pe cazierul vieții lor.
  3. Stilul de a scrie al autorului italian. Deși citești un thriller, elementele de psihologie și dramă interioară ale personajelor sunt redate cu finețe și acuratețe de către talentatul scriitor. Jordan este măcinat între dorința de a pleca din oraș și a se rupe de viața anterioară în care a fost un polițist cu un simț extraordinar, și cea de a-l descoperi pe asasinul nepotului său. În trecut, i-a luat apărarea fratelui său pentru un accident de mașină în care acesta fusese implicat, spunându-i că „Un primar este mai important decât un polițist bun.” Din cauza acestui gest nobil, a fost dat afară din poliție și discreditat de către colegii săi. Maureen a fost implicată într-o situație asemănătoare în Italia, întreaga secție de poliție considerând-o responsabilă de uciderea unui infractor, reputația ei fiind astfel compromisă. Lisa este un alt personaj interesant cu care Giorgio Faletti îți face cunoștință, și care este implicată în lanțul de crime petrecut în New York. Printr-o coincidență a sorții, ajunge să închirieze apartamentul pe care Jordan avea de gând să-l elibereze, odată cu plecarea sa din oraș. Cei doi ajung să locuiască temporar împreună și să se simtă atrași unul de celălalt. Cu excepția unui singur fapt care-l bântuie pe Jordan: Lisa este de fapt un „el”. Este un transgender.

Acest thriller este condimentat cu extrem de multe detalii care îți zguduie imaginația și ca un orice alt thriller care se respectă, semnat de Giorgio Faletti, face imposibilă ghicirea criminalului. Doar dacă nu cumva ai un fin simț al observației sau poți vedea adevărul… „Cu ochii altuia”. 😊

Despre autor

giorgio-faletti

Giorgio Faletti s-a născut pe 25 noiembrie 1950 în Asti, Italia. A absolvit Facultatea de Drept și a urmat o carieră în televiziune și cinematografie. Ulterior, a cochetat cu literatura și a decis să-și încerce norocul cu un roman publicat în 2002, care s-a vândut în 4 milioane de copii. Este vorba despre romanul „Eu ucid”.

În 2004, cel de-al doilea roman al său, „Cu ochii altuia”, s-a vândut în 3 milioane și jumătate de exemplare. Autorul Giorgio Faletti a murit de cancer pulmonar în 2014, la vârsta de 63 de ani, însă romanele sale spectaculoase l-au consacrat drept o „legendă vie”.

Ce mai poți citi de același autor: „Eu ucid”, „Dincolo de un destin evident”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares