Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Gayle Forman: Daca as ramane

coperta_2577_big
„Dragostea, niciodată nu moare. Niciodată nu pleacă, niciodată nu dispare, atâta timp cât eşti legat de ea. Dragostea te poate face nemuritor.” (Gayle Forman)

Cheia cărţii

Gayle Forman ne împărtăşeşte o poveste fascinantă, emoţionantă şi frumoasă despre o călătorie între viață și moarte, trăită şi văzută din perspectiva unei tinere care și-a pierdut familia, părinții și fratele ei mai mic,Teddy, într-un accident rutier.

„Uneori, în viaţă, faci alegeri, iar alteori le face viaţa pentru tine.” Este un citat care descrie foarte mult situaţia cărţii. Dacă aş rămâne atinge teme importante, despre viaţă, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă.

Povestea cărţii

Mia este personajul principal al cărţii, o tânără de 17 ani, dintr-o familie iubitoare şi un prieten minunat, pe nume Adam. Fiind o adolescentă, viaţa ei decurgea normal, şi se confrunta cu mici probleme generale ale vârstei, însă ajunge să se blocheze la o alegere foarte grea, aceea de a-şi urma visul ca violonistă, la o facultate de renume, Julliard, sau de a rămâne în Oregon aproape de iubitul ei. Însă, dincolo de aceste lucruri, era fericită, iubită, avea o familie frumoasă, o prietenă loială şi amuzantă.

Totul se destramă într-o fracţiune de secundă când, într-o dimineaţă cu ninsoare, are loc un accident rutier, unde Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic, şi cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. În timp ce vede și aude ce se întâmplă în spital, aceasta invocă evenimente din trecutul ei referitoare la relația ei cu Adam, la prietena ei cea mai bună, Kim, la momentele petrecute cu familia ei, la visele ei, la tot ce a avut odată și e pe cale să piardă. „Ma întreb dacă fiecare persoană aflată pe moarte are posibilitatea să decidă dacă rămâne sau pleacă. Nu mi se pare probabil. La urma urmelor, Acest spital este plin de oameni cărora li se pompează în vene chimicale otrăvitoare sau sunt supuși unor operații oribile pentru a putea rămâne, însă unii dintre ei vor muri totuși.”
Mia știe că după acest accident totul se va schimba. O fata talentată, cu un potențial extraordinar care urma să studieze la Julliard a rămas acum orfană, prinsă în patul spitalului la Terapie intensivă.

Dragostea pentru cei rămaşi în viaţă şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o va face la final. „De ce nu poate să ia altcineva această decizie, în locul meu? De ce nu pot să împuternicesc pe altcineva să facă asta?”

De ce sa citeşti?

  • Pentru că reprezintă o motivaţie care te îndeamnă să-ţi trăieşti viaţa şi să te bucuri de ea. O lecţie de viaţă minunată, care pe langa drama trăită de Mia, care duce una dintre cele mai grele bătălii şi provocări, este o poveste emoţionantă, care te va prinde şi pe care nu vei dori să o laşi din mână.

 

  • Pentru că ajungi să trăieşti, să observi şi să asculţi, alături de personajul principal, frământările acestuia, care se află la graniţa dintre viaţă şi moarte.

 

  • Pentru că mai înfăţişează o poveste minunată de dragoste dintre Mia şi iubitul ei, Adam, plină de emoţie, duioşie şi supsans.

 

  • Pentru că îţi va ajunge la suflet prin cuvintele autoarei care se armonizează perfect şi creează o muzicalitate constantă, care conturează fundalul perfect al unei poveşti atât de impresionante.

Despre autor

Nascută la 5 iunie 1970, Forman a început o carieră în scris la Seventeen Magazine în care cele mai multe dintre articolele sale s-au concentrat asupra tinerilor și preocupărilor sociale. Mai târziu, ea a devenit un jurnalist independent pentru publicații, cum ar fi detalii Magazine , Jane Magazine , Revista Glamour , The Nation , Elle Magazine , și Cosmopolitan Magazine

Alte premii literare notabile ale lui Forman includ Fantasy Award britanic (2010), un Alegere rapidă ALA / YALSA pentru nehotărâți Cititoare Young Adult (2010), Nominee Carolina de Sud Premiu de carte pentru Young Adult Book Award (2011), TAYSHAS High School Reading List (2010 ), Nominee Goodreads Choice Award pentru Young Adult Fiction (2009), Milwaukee County teen Award, rezervari nominalizat (2010).
Gayle locuiește în Brooklyn, New York, împreună cu soțul ei și cele două fiice, dintre care unul este adoptat. La anual Los Angeles Times Festivalul de cărți , Forman a participat la mese rotunde. Ea a fost pe panoul „Young Adult Fiction: Adolescenți și tulburări”, cu Jandy Nelson , Cynthia Kadohata și moderator Sonya Sones .

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Surorile din Sanity, Unde s-a dus, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares