Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Gary Chapman: Cele cinci limbaje ale iubirii

cele-cinci-limbaje-ale-iubirii---editia-a-iv-a_1_fullsize“Acţiunile noastre sunt influenţate de modelul părinţilor, de propria noastră personalitate, de felul în care percepem iubirea, de emoţiile, nevoile şi dorinţele noastre. Un singur lucru este sigur în privinţa comportamentului. Nu va fi acelaşi cu cel pe care l-am manifestat cât am fost înlănţuiţi de iubire.”( Gary Chapman)

Despre carte.

Aparuta la Editura Curtea Veche,  Cele cinci limbaje ale iubirii, este „O colecţie intimă de sfaturi, probleme şi soluţii pentru fiecare membru al familiei; o familie cu adevărat fericită.”

 In urma unei indelungate experiente in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a ajuns la concluzia ca principala problema a cuplurilor contemporane o reprezinta modul in care partenerii isi comunica afectiunea. El sustine ca dincolo de limbajul specific in care fiecare dintre noi isi exprima sau primeste iubirea, exista cinci limbaje principale:

  1. Cuvintele de incurajare

Cuvintele de incurajare sunt foarte importante, reprezentand primul limbaj al iubirii. Atunci cand esti laudat, incurajat sau complimentat  de partener , acest lucru te face sa te simti iubit si poti da un randament mult mai bun in tot ceea ce ti-ai propus sa faci. Autorul  da ca exemplu  o tanara care isi dorea sa scrie articole pentru reviste, insa era lipsita de incredere in sine. Sotul ei, citindu-i cateva articole, a ramas profund impresionat si a incurajat-o sa continue cu scrisul. Astfel a ajuns sa scrie  pentru reviste celebre.

  1. Timpul acordat.

Timpul petrecut impreuna cu cel drag este esential pentru o relatie sanatoasa si armonioasa. O activitate comuna are trei componente :  cel putin unul vrea sa faca acest lucru;  celalalt e dispus s-o faca; ambii stiu de ce o fac – pentru a-si impartasi iubirea  si pentru a fi impreuna.

  1. Primirea de daruri

Cadoul este o placere vizuala prin care unele persoane isi exprima afectiunea fata de partenerul de viata. De multe ori valoarea darului nu conteaza, el poate fi cumparat sau facut manual, dar sa aiba o semnificatie aparte. Autorul ne invata un cadou mai special pe care i-l putem oferi persoanei dragi, unul mai putin palpabil, dar de o importanta mare, acela de a fi langa ea  atunci cand are nevoie de noi.

  1. Serviciile

  Serviciile se refera la lucrurile pe care partenerul tau si-ar dori sa le faci. Daca acestea sunt facute intr-un spirit pozitiv, poate reprezenta o expresie reala a iubirii.

  1. Mangaierile fizice.

De multe ori iubirea afectiva este exprimata prin atingerea fizica. Aceasta poate  comunica starea noastra, poate exprima ura sau iubirea. Este foarte importanta si uneori are un impact mai mare decat simplele cuvinte.

 De regula, limbajul dumneavoastra principal de iubire nu este acelasi cu al sotului sau al sotiei. Poate ati dori ca ea sa va incurajeze in intreprinderile dumneavoastra, insa nu face decat sa va gateasca cele mai gustoase mancaruri din lume. Poate ca ati dori ca el sa va scoata la o plimbare in parc, pentru ca nu ati mai iesit demult in natura si pe vremuri era una dintre cele mai mari placeri ale dumnevoastra, insa el nu pricepe si munceste din zori pana-n seara pentru a aduce mai multi bani in casa. Daca amandoi veti invata sa vorbiti si sa intelegeti limbajul principal de iubire al partenerului, nimic nu va mai sta in calea fericirii caminului dumneavoastra, in care, parinti si copii, va veti simti iubiti si in siguranta.

Cartea cuprinde si un ghid pentru partener si discutii de grup. Iubirea este cel mai important cuvant dintr-o limba si cel mai derutant. Scopul acestei carti nu este sa elimine confuziile din jurul acestui cuvant, iubire, ci sa se concentreze asupra acelui tip de iubire esential pentru sanatatea noastra afectiva.

Desi unii cititori gasesc foarte dificila ideea de a iubi un partener la care nu mai tin — in speranta ca va veni cu timpul si afectiunea — Gary Chapman promite ca rezultatele vor rasplati efortul. “Iubirea este o alegere”, spune  autorul. “Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum.”

Pentru ca toti ne nastem, crestem, ne indragostim, ne casatorim, iubim, inselam, facem copii, divortam, plangem, uitam si iertam. Pentru ca suntem singuri sau impreuna, pentru ca suntem parinti sau copii, pentru ca ne pasa de cine suntem, de cei din jur, si mai ales pentru ca fiecare  dintre noi are o familie pe care o iubeste si vrea sa o protejeze. O colectie intima de sfaturi, probleme si solutii pentru fiecare membru al familiei; o familie cu adevarat fericita.

Despre autor.

Dr. Gary Chapman are o bogata activitate in domeniul educatiei bisericesti. Este cunoscut in SUA mai ales prin seminariile pe probleme de familie pe care le conduce in intreaga tara. In activitatea sa de consilier matrimonial, dr. Chapman indruma permanent cupluri casatorite. Este autorul cartilor de succes: Toward a Growing Mariiage (Spre o casnicie infloritoare),Hope for the Separated (Sperante pentru cei divortati) si Building Revolutionships (Cum se construiesc relatiile interumane). Marele succes il are cu seria The five love languages (Cele cinci limbaje ale iubirii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares