Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

„Gândește” de Simon Blackburn – o carte necesară într-o lume în care simţim enorm şi gâdim monstruos de puţin

Limbajul de specialitate folosit în domeniul filosofiei ne poate speria uneori atunci când ne aplecăm asupra marilor teme ale gândirii. Ne putem simți pierduți în mijlocul atâtor „isme” prin care filosofii au ales să răspundă la marile întrebări. Filosofii înșiși, conștienți de acest lucru, au ales de multe ori să ne introducă în profunzimea operei lor prin acele prolegomene – planuri de idei preliminare – care au rolul de a ne ghida in sistemele lor de gândire.

Gandeste Simon Blackburn-1Din fericire, din când în când, câte un profesor de filosofie înzestrat cu darul de a sintetiza posedă și capacitatea de a face acest lucru povestind cu farmec și pasiune despre subiectele cheie ale filosofiei.
Este și cazul lui Simon Blackburn, profesor de filosofie la Cambridge, care în volumul Gândește reușește să te introducă în marile teme ale gândirii cu rabdare și șarm. Stilul său de a scrie este unul colocvial, fiecare pagină pare rezumatul unei discuții pe care Blackburn a avut-o de nenumărate ori cu studenții săi. Poate tocmai de aceea, volumul lui Blackburn se regăsește foarte des printre lecturile recomandate proaspeților studenți la filosofie.

Blackburn alege să-și structureze acest mic manual pe câteva teme majore: Cunoașterea, Mintea, Liberul arbitru, Sinele, Dumnezeu, Argumentarea, Lumea și un capitol final “ Ce trebuie să facem“ în care profesorul Blackburn – el însuși un filosof foarte respectat – alege să pună în discuție, într-o manieră foarte personală, locul filosofiei într-o lume modernă în care provocările acestui domeniu se înmulțesc într-un ritm amețitor.

Volumul începe cu Descartes, primul filosof modern- crede Blackburn- cel care pune bazele filosofiei mintii. Descartes care, matematician fiind, sintetizează printre primii câteva idei necesare într-o lume în care știința începea să devină o parte foarte importantă a vieții cotidiene. După cum lasă de înțeles Blackburn, Descartes, un catolic fervent, încearcă să găsească un loc filosofic în lume unui Dumnezeu pe care descoperirile unor Giordano Bruno sau Galileo Galilei îl lăsau fără argumentele pe care Biserica Catolică le susținuse atâta vreme.
Descartes face acest lucru fundamentând lumea în jurul ideii de rațiune, operând cu idei clare și distincte și făcând o distincție între minte și corp. După Descartes, vin empiriștii britanici, cei care se îndoiesc că puterea rațiunii ne poate orienta într-o lume în care, susțin filosofi precum Locke sau Hume, simțurile sunt cele care ne fac ceea ce devenim. Pornind de la Descartes, Blackburn trece rapid prin temele majore ale filosofilor moderni folosind pentru acest lucru modelul lui Hegel. Orice subiect ar trata filosofia, ne demonstrează Blackburn, există mereu o teză inițială care va fi urmată, firesc, de o antiteză, iar apoi de o sinteză care va duce la o viitoare teza etc.
Blackburn se mulțumește să întoarcă pe toate părțile ideile, cântărindu-le cu instrumentele omului contemporan. Studiile lui de caz sunt situații concrete din realitatea imediată.

Că vorbește despre idealismul subiectiv sau idealismul transcedental, despre teoriile cognitive și cele noncognitive, Blackburn le pune în discuție cu calm și umor. Filosofia este prezentă, într-un fel sau altul, la toate nivelurile vieții cotidiene, iar Blackburn are un farmec aparte când te face să vezi acest lucru.
Ca un filosof veritabil, Blackburn tratează amplu aspectele practice ale filosofiei – cu ce ne ajută cunoașterea diferitelor sisteme de gaândire – dar se ferește să afirme că gândirea ar putea să ne ajute să tratăm sau să înțelegem exhaustiv lumea înconjurătoare.
Asemenea lui David Hume, care deși supranumit mare necredincios, lasă loc pentru misterele unei lumi care nu încetează să ne lase perplecși pe măsură ce ne adâncim în profunzimile ei, Simon Blackburn își afirmă credo-ul filosofic în ultimul capitol al cărții citând un fragment mai degrabă poetic decât filosofic dintr-un mare gânditor, Sf. Augustin:

Există acest impuls, această încordare a voinței și a iubirii, prin care ia naștere valoarea tuturor lucrurilor ce trebuie urmate sau evitate, ori prețuite într-o masură mai mică sau mai mare. „Gândește” este o carte necesară într-o lume contemporană care ne lasă din ce în ce mai des perplecși și în care simțim enorm și gândim monstruos de puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares