Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Gabriel Garcia Marguez: A trai pentru a-ti povesti viata

marquez a trai pentru a-ti povesti viata„Viata nu este ceea ce ai trait. Ci ceea ce iti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a o povesti.” G.G. Marquez

Cheia cartii

Cartile au si ele, la fel ca si noi, personalitatea proprie. Unele sunt sensibile, altele sunt transante, altele sunt o prezenta revelatoare. Asa as pune ca este volumul A trai pentru a-ti povesti viata care este, defapt, romanul memoriilor lui Marquez.Este acel gen de carte care are puterea de a iti deslusi sufletul, experientele si alegerile unui scriitor si care aduce o lumina inca mai stalucitoare astfel, asupra perei lui.

Romanul autobiografic al scriitorului columbian laureat cu premiul Nobel pentru Literatura in anul 1982 este carte de referinta a autorului. Pentru ca, dincolo de orice alte lecturi scrise pe oricunde despre el, aceasta este sursa cea mai pura din care vei descoperi, dupa cum sugereaza chiar Marquez, cine este el si care este povestea cu adevarat seminficativa a omului si a scriitorului G.G. Marquez. Si vei vedea ca viata nu este cronologia lucrurilor traite, ci mai ales suma amintirilor pe care le avem si pe care le lasam, in varii forme, pentru posteritate. In plus, romanul iti va deslusi mici secrete care au transformat in realitate literara sclipitoare volume ca Un veac de singuratate, Dragoste in vremea holerei sau Cronica unei morti anuntate.

Povestea cartii

Romanul este construit cu acelasi realism magic tipic lui Marquez. Asa ca vei avea probabil impresia ca viata sa e de fapt o alta poveste imaginata cu maiestrie. Si vei citi o carte autobiografica scrisa atipic,cu inceput brusc si final la fel, narata nu neaparat cronologic, ci in ordinea semnificatiilor momentelor din viata pentru Marquez, pentru devenirea si transformarea sa si pentru alimentarea spiritului sau creator.

Marquez readuce la viata momente din primii ani ai vietii, ai tineretii, ai maturitatii, ani ce i-au calauzit pasii spre vocatia sa. Bunicii sai, dona Tranquilina si Colonelul zis si Papaleto, i-au influentat foarte mult gandirea si dezvoltarea personala. Ce este absolut inedit pentru memorii este ca nu sunt un numar de ani insirati si care evoca realizarile sale. Total invers: evoca frustrarile de a-i fi respinse si criticate articolele din perioada in care a lucrat ca gazetar sau temerile si panica atunci cand i-a fost respins de o editura primul sau roman; bucuriile, nebuniile si curajul din anii liceului, groaza din timpul violentelor din Columbia si anii de saracie crunta.

A fost primul dintre cei 11 copii ai parintilor sai, insa a mai avut si alti frati, copii ai tatalui sau, nascuti inaine sau in timpul casatoriei. A fost un cititor precoce de literatura, lucru care l-a ajutat atat la liceu, cat si la Facultatea de Drept. Trecea examenele pe baza analizelor literare in stilul propriu, pe care le corela cu realitatile vremii. Toti profesorii il indrageau. A fost un desavarsit cantaret de serenade si chiar desenator talentat. A scris recenzii cinematografice.

Vei descoperi, citind, mici secrete ale operelor sale, si vei afla ca Marquez pare sa fi stiut ca destinul sau este de a fi scriitor, ceea ce l-a indemnat sa faca fata oricaror greutati precum dezamagirea din partea parintilor, mai ales a tatalui sau, pentru ca a renuntat la facultatea de drept ca sa-si urmeze visul.

Poate ca la fel de captivant ca episoadele epice in sine este stilul profund personal si viu in care este scris romanul. Pare ca Marquez e langa tine si iti povesteste, cu bune si cu rele, cu sensibilitate si cu veridicitate amintirile vietii lui. Personaje politice si intelectuale, apropiatii lui, prostituatele, profesorii, toti isi au locul lor construit cu indemanare in firul vietii lui Marquez. Si fiecare pare ca a tesut un fir din cartea vietii lui.

Despre autor

Gabriel García Márquez (n. 6 martie 1927 – 17 aprilie 2014) a fost unul dintre cei mai mari scriitori columbieni, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru intreaga sa opera, atat romane cat si proza scurta. Copilăria sa este relatată în memoriile sale: Vivir para contarla (Sa trăiești pentru a povesti). Scrie intr-un stil aparte, in care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită dar intotdeauna incununata de o bogată imaginație, reflectând viața și conflictele continentului  Sud American.

Ce mai poti citi de acelasi autor

Un veac de singuratate, Douasprezece povestiti calatoare, Dragoste in vremea holerei, Toamna patriarhului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares