Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Frédéric Beigbeder: Oona& Salinger

2775_a629865a
“Există o vreme când oamenii par să aştepte o catastrofă care să le şteargă toate problemele. Sunt anii dinainte de război. Nu e perioada cea mai prielnică pentru a te îndrăgosti.” (Frédéric Beigbeder )

Despre carte.

Aparuta la Editura TREI, Oona& Salinger este o carte plina de emotie, sensibilitate si profunzime.

“Beigbeder scrie magistral despre război şi dragoste, demitizând figuri ca Hemingway, Capote sau Chaplin şi creionând un portret sensibil şi emoţionant al lui Salinger.” — Le Figaro

Povestea cartii.

“Încercând să explice retragerea lui Salinger din viaţa publică în anul 1953, Frédéric Beigbeder imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.

Legătura lor va înflori doar pentru scurtă vreme, chiar înainte de atacul de la Pearl Harbor. Oona va pleca să-şi încerce norocul la Hollywood, iar Salinger va fi înrolat. Experienţa războiului îl va schimba complet, făcându-l incompatibil cu spiritul rebel şi însetat de viaţă al Oonei.

Nu vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Aceste două comete nu-şi vor mai intersecta căile niciodată, însă aura Oonei va continua să-l urmărească pe Salinger, chiar şi în cele mai întunecate clipe ale sale.

Visul american nu se împlineşte nici pentru J.D. Salinger, nici pentru Oona – sau este, mai degrabă, un vis pervertit, sfărâmat de cruzimea războiului şi a vieţii.”

„A fost momentul în care Oona a surâs pentru a doua oară în acea seară. Când Oona surâdea, cu pleoapele pe jumătate închise, nici rumoarea nu se mai auzea. Era ca şi cum cineva ar fi scăzut volumul zgomotului lumii. În orice caz, Jerry asta simţea: gura Oonei, contrastul dintre buzele-i roşii şi dinţii albi, pomeţii înalţi, lacul de unghii de culoarea vinului, asortat buzelor sale cireşii, această perfecţiune de fată din înalta societate îl făcea să surzească.”

“Prima dragoste este rareori cea mai reușită ori perfecțiunea întruchipată, dar rămâne… prima. Iată un fapt incontestabil: niciunul dintre cei doi nu va uita vreodată aceste începuturi. Jerry o aștepta pe Oona la ieșirea de la Brearley School, se plimbau prin Central Park, se întâlneau în apartamentul gigantic al actriței Carol Marcus, situat pe colțul dintre Park Avenue și strada 55, sau în cafenele, în magazine cu jucării, mergeau la cinematograf. Aveau în continuare masa numărul șase la Stork Club, aveau banca lor, în Washington Square, librăria preferată (Strand, pe strada 4) de unde furau cărți la mâna a doua și declamau cu voce tare frazele pe care cititorii dinaintea lor le subliniaseră. Strâns lipiți unul de celălalt, dădeau de mâncare veverițelor, să sărutau din când în când sau citeau reviste de cinema. Trebuie să fii cu adevărat foarte îndrăgostit ca să suporți să citești o revistă de cinema în doi; într un fel, erau echivalentul unui cuplu care, în secolul al XXI lea, se uită la televizor fără a i păsa cine ține telecomanda. “

Despre autor.

Frédéric Beigbeder a primit în 2003 premiul Interallié pentru Windows on the World şi, în 2009, premiul Renaudot pentruUn roman francez. În anul 2000, romanul său99 francs a înregistrat un succes uriaş, fiind ecranizat, şapte ani mai târziu, de regizorul Jan Kounen. Dragostea durează trei ani a fost ecranizat în 2012, în regia lui Beigbeder. De acelaşi autor, la Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, au apărut: Dragostea durează trei ani, 29,99 RON, Un roman francez, Windows on the World, Memoriile unui tânăr ţicnit, Shitter’s Club, Nuvele sub ecstasy, Egoistul romantic, Iartă-mă!… Ajută-mă!…

This article has 1 comment

  1. Bookish

    Imi plac povestile de dragoste dintre artisti, au cumva un farmec aparte. Mi-ar placea sa citesc cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares