Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Fernando Vallejo: Si vom merge toti in infern

17792567_1595713400468353_557769799_n“Literatura are o infinitate de teme. In cartile mele, moartea chiar este o tema centrala. Sa mori la persoana intai este foarte complicat, la persoana a treia este mult mai usor sa omori un personaj, dar cum s-o faci la persoana intai, cum sa zici eu m-am murit?””( Fernando Vallejo)

Aparut la Curtea Veche Publishing, Si vom merge toti in infern de Fernando Vallejo, este un roman intens, violent, critic, care imbraca forma unui strigat, unei rezvratiri. O carte ce-ti starneste interesul inca de la primele randuri si  reuseste sa-ti mentina atentia  pana la ultima pagina.

“Si vom merge toti in infern este povestea unei agonii. Alter ego-ul lui Vallejo devine martorul mortii lui Dario, fratele adorat, bolnav de sida. Romanul reprezinta o forma de a privi drept in fata, fara niciun menajament, chipul ranjit al mortii. Considerat unul dintre cele mai stralucite romane scrise in limba spaniola ale ultimelor decade, cartea trateaza o tema putin frecventata in literatura, si anume dragostea frateasca. Romanul povesteste agonia unui barbat si sfasierea sufleteasca a fratelui ce lupta cu disperare, dar in mod inutil, ca sa-l salveze. Dragostea in sine inseamna doar suferinta, iar viata reprezinta o suma de infrangeri.”

“Intr-o lume a inversunarii, doar un desavarsit stil narativ poate transforma verbul caustic in muzica belicoasa. Imi asum posibilele consecinte excesive ale declaratiei mele: Fernando Vallejo este un Celine al violentei latino-americane.”- Christopher Dominguez Michael ( Letras Libres)

“Ireverentioasa. Este adjectivul care, la o prima lectura, poate fi aplicat romanului ce a castigat Premiul Romulo Gallegos, Si vom merge toti in infern de Fernando Vallejo. Dincolo de limbajul aspru folosit de Vallejo si de diatriba impotriva a tot ce exista, ba chiar si impotriva a ceea ce nu exista, ramane povestea unor situatii dureroase, a unor drame psihologice si sociale pe care Vallejo le adanceste cu un realism poetic visceral. In mod cert aceste calitati, si nu stilul ireverentios au convins juriul ce  decerneaza premiul Romulo Gallegos, cea mai importanta distinctie a literelor latino-americane, sa-l aleaga pe Fernando Vallejo dintre doua sute cincizeci de participanti. ” – La Nacion

“Este foarte posibil sa nu existe alt autor care sa exprime mai bine sentimentul incomod de a fi columbian ca Vallejo. Si poate ca nu exista o alta carte care sa curpinda atata furie si tandrete, scarba si dor, disperare si speranta in tara asta ca romanul Si vom merge toti in infern”.- Marta Ruiz ( Arcadia)

Despre autor.

17690886_1595714443801582_1351272372_n

FERNANDO VALLEJO ( nascut in 1942 la Medellin, Columbia) este romancier, regizor si eseist. A inceput studii de filosofie si litere la Bogota, dar , dupa numai un an, le-a abandonat in favoarea  celor de biologie, pe care le-a si terminat.

Critic asiduu al Bisericii Catolice, al politicii din tara natala, al ipocriziei si al falsei moralitati, Fernando Vallejo si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Europa, Sua si Mexic, cele trei filme ale sale si aproape toate romanele ( dintre care cinci formeaza un ciclu autobiografic) au subiecte inseparabile de Columbia, descriind violenta, pederastia, problema drogurilor, viata adolescentilor si moartea omniprezenta, desi, cum remarca cineva, tema lui principala e viata. Cel mai cunoscut roman este La Virgen de los sicarios ( Sfanta Fecioara a ucigasilor platiti; aparut in 1993, ecranizat in 1999 si publicat in traducere la Curtea Veche Publishing in 2016). Pentru El desbarrancadero ( Si vom merge toti in infern, 2001) a primit prestigiosul premiu literar Romulo Gallegos. Aceste doua romane se claseaza intre primele 15 locuri din lista celor mai bune carti in limba spaniola, intocmita de 881 de scriitori si critici hispanici.

In 2012 Vallejo a fost recunoscut drept unul dintre cei “zece cei mai influenti intelectuali din America Latina” de catre cititorii revistei Foreign Policy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares