Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Fernando Vallejo: Sfanta Fecioara a ucigasilor platiti

17793071_1595835237122836_1160370425_n“Columbia: am descoperit de copil ca e o tara criminala, cea mai criminala dintre toate. Apoi mi-am dat seama ca e necivilizata si meschina, iar odata cu realegerea lui Alvaro Uribe ca presedinte am aflat ca este si imbecila, asa ca am solicitat cetatenia Mexicana- mi-a fost acordata saptamana trecuta.”- (Fernando Vallejo)

Aparut la Editura Curtea Veche, Sfanta Feciora a ucigasilor platiti a lui Fernando Vallejo, este  cel mai cunoscut roman al acestuia.  Plin de tensiune, violenta si intamplari surpinzatoare, autorul reuseste ca contureze un adevarat tablou al unei tari in care criminalitatea este la ordinea zilei. Intr-un stil unic, caracteristic lui Vallejo, dominat de tonuri reci, de violenta, de critica, de intensitate, autorul  dovedeste inca o data motivul pentru care   este unul dintre cei mai  apreciati scriitori latino-americani.

“Fernando Vallejo scrie la persoana intai, intr-un stil autobiografic caruia ii manipuleaza conventiile astfel incat linia dintre autobiografic si fictiune devine neclara. Folosindu-se de personajul principal- un batran intelectual care revine, dupa multi ani, la Medellin, impins atat de nostalgie, cat si de dorinta de a trai o noua iubire-, autorul atinge o performanta rarisima: in doar o suta si ceva de pagini, gratie stilului marcat de numai cateva detalii revelatoare  ( intr-o lume a scrisului caracterizata de un nou realism, sa-i spunem <<realism capitalist>>, inundat in sute de scene si de mii de amanunte inutile din punct de vedere literar), reuseste sa alcatuiasca portretul unei tari intregi, lucru realizat pana acum de extrem de putini artisti. Iar portretul, datorita liniei narative mereu surpinzatoare, tensiunii, catorva exagerari care amplifica realitatea, tuselor reci, clinice, este inspaimantator.”

“Vallejo este un scriitor patrunzator, unul care are talent pentru comentariul social. Este interesat sa evidentieze ipocrizia religioasa intr-o tara in care ucigasii poarta crucifixe, isi binecuvinteaza gloantele si se roaga sa nu rateze tinta, dar lungul sir de atrocitati pe care le expune, la inceput hipnotic, devine o pura litanie. Toate personajele naratiunii sale sunt  intr-atat de mult sortite sa piara, incat, in momentul in care gramaticianul are de-a face cu ucigasul lui Alexis, este imposibil sa mai starneasca in vreun fel interesul pentru destinele lor deja pecetluite. Ceea ce, pana la urma, asta poate fi ideea centrala a romanului lui Vallejo.”- Publishers Weekly

“Sfanta Fecioara a ucigasilor platiti  este o redutabila expunere a brutalitatii care a invadat Medellinul in timpul perioadei de prosperitate a cartelului condus de Pablo Escobar. Fernando Vallejo descrie cu un umor caustic orasul si locuitorii sai: nimic nu scapa privirii sale critice si desacralizante.”- Maria Mercedes Jaramillo( Gaceta de Colombia)

“Un teribil  tablou al patologiei indiferentei aranjate ca un decor pentru violenta provocata de droguri in capitala sud-americana a crimei.”- Steve Wasserman ( Los Angeles Times)

Despre autor.

17760680_1595835153789511_1989540682_n

FERNANDO VALLEJO ( nascut in 1942 la Medellin, Columbia) este romancier, regizor si eseist. A inceput studii de filosofie si litere la Bogota, dar , dupa numai un an, le-a abandonat in favoarea  celor de biologie, pe care le-a si terminat.

Critic asiduu al Bisericii Catolice, al politicii din tara natala, al ipocriziei si al falsei moralitati, Fernando Vallejo si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Europa, Sua si Mexic, cele trei filme ale sale si aproape toate romanele ( dintre care cinci formeaza un ciclu autobiografic) au subiecte inseparabile de Columbia, descriind violenta, pederastia, problema drogurilor, viata adolescentilor si moartea omniprezenta, desi, cum remarca cineva, tema lui principala e viata. Cel mai cunoscut roman este La Virgen de los sicarios ( Sfanta Fecioara a ucigasilor platiti; aparut in 1993, ecranizat in 1999 si publicat in traducere la Curtea Veche Publishing in 2016). Pentru El desbarrancadero ( Si vom merge toti in infern, 2001) a primit prestigiosul premiu literar Romulo Gallegos. Aceste doua romane se claseaza intre primele 15 locuri din lista celor mai bune carti in limba spaniola, intocmita de 881 de scriitori si critici hispanici.

In 2012 Vallejo a fost recunoscut drept unul dintre cei “zece cei mai influenti intelectuali din America Latina” de catre cititorii revistei Foreign Policy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares