Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
fahrenheit-451-crop
Autori internationali

Fahrenheit 451: Ray Bradbury

ray-bradbury-fahrenheit-451-850hCheia cărții:

Fahrenheit 451 face parte din aceeași familie cu romanele 1984 al lui George Orwell și Povestea cameristei al lui Margaret Atwood. Toate trei atrag atenția asupra pericolului reprezentat de un sistem totalitar. În plus, distopia creată de Bradbury evidențiază efectul pe care îl au evoluția tehnologică, societatea de consum și televiziunea asupra lumii moderne. Iar arderea cărților este o metaforă a pierderii identității omului.

Pentru mulți, (re)citirea romanului va fi o surpriză. Iar înțelesul pe care elementele din viața noastră de zi cu zi îl vor da unor da unor secvențe, considerate, până în urmă cu câțiva ani, doar elemente de recuzită va fi adevărata revelație a acestei capodopere a literaturii secolului XX.

Povestea cărții:

Titlul provine de la temperatura la care ard cărțile, 451˚F- aproximativ 223 ̊C. Romanul reprezintă o societate futuristă unde rolul pompierilor este de a găsi și a arde cărțile. Deținerea cărților era interzisă, iar citirea și ascunderea acestora era pedepsită prin lege.

Guy Montag este protagonistul romanului, un pompier loial meseriei sale, căsătorit cu o femeie interesată doar de divertismentul ieftin și care ia frecvent supradoze de somnifere.

Când se întoarce de la lucru, Montag se întâlnește cu Clarisse, o fată de 17 ani, o idealistă atrasă de activitățile intelectuale, fapt pentru care este marginalizată de societate. Aceasta dispare din cauza unui accident de mașină, dar nu înainte de a schimba ceva în mentalitatea protagonistului.

Când participă la inciendierea casei unei bătrâne care deținea o bibliotecă, lucru strict interzis în acea societate, este surprins de alegerea acesteia de a muri odată cu cărțile ei iubite. El fură o carte pe care o citește și este surprins de ceea ce află de acolo. La fiecare incendiere, el mai fură câte o carte. Încercând să își convingă soția și pe prietenele acesteia de lucrurile importante care se află în interiorul cărților, se găsește denunțat pentru deținerea și ascunderea lor.

Fiind fugar, el găsește un fost profesor care îi devine complice. Împreună cu acesta trece prin situații greu de suportat, dar ajunge în orașul iubitorilor de cărți exilați, oameni ce încearcă să transmită învățăturile cărților pe care le-au memorat.

 

Motive să citești:

  • Pentru că exporează efectele televiziunii și mass-mediei asupra citirii cărților și a dezvoltării personalității umane.
  • Pentru că reprezintă importanța redescoperirii cărților și lecturii într-un mediu în care tehnologia ne ocupă tot timpul.
  • Pentru cu Guy Montag reprezintă tipul omului care găsește scopul pentru care să lupte și să își riște viața, el arată cât de important este să găsești lucrul care să te definească și să lupți cu toată ființa, pentru ca în final să îți găsești locul.

 

Despre autor:

Ray Douglas Bradbury a fost un scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister. Cele mai cunoscute romane sunt 451 ̊Fahrenheit și Cronicile marțiene, operele sale fiind adaptate în numeroase filme și show-uri.

Ce mai poți citi de același autor:

Cronicile marțiene, Science Fiction Stories, The Illustrated Man

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Shares