Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Eric-Emmanuel Schmitt: Noaptea de foc

17029046_1540755069297520_337179414_nAparuta la editura Humanitas, Noaptea de foc este o lectura placuta si prietenoasa. In aceasta carte sunt prezentati primii pasi spre spiritualitate, alaturi de experientele personale impartasite de Eric-Emmanuel Schmitt. Toate acestea te poarta pe un frumos drum al cunoasterii, al spiritualitatii si al sacrului.

 “La 28 de ani, autorul-personaj pleaca intr-o calatorie in Sahara impreuna cu un prieten regizor, pentru a scrie un scenariu despre misticul Charles de Foucauld. In timpul expeditiei, se rataceste de grupul de excursionisti si de ghidul tuareg si este nevoit sa petreaca o noapte singur in imensitatea muntelui Hoggar. Ramas fara mancare si fara apa, in frigul noptii desertice, simte cum se desteapta in el o forta arzatoare care-i da increderea ca nu e totul pierdut si puterea sa se intoarca nevatamat, dupa un urcus ca o cursa a supravietuirii, un urcus real si simbolic totodata. Eric, occidentalul, intelectualul, filozoful rationalist convins ca oamenii sunt doar praf de stele in mijlocul universului infinit, isi vede zdruncinate toate certitudinile: focul pe care l-a trait ca pe o imensa impacare, libertate si bucurie salvatoare poarta oare numele de Dumnezeu?

Bine-cunoscutul autor al romanelor Oscar si Tanti Roz si Evanghelia dupa Pilat publica  de aceasta data o carte autobiografica despre miracolul petrecut cu mai bine de jumatate de secol in urma, care avea sa-i influenteze decisiv viata si scrisul, oferindu-ne o poveste vie, concisa despre noaptea sa de foc, dupa cum Pascal si-a numit propria noapte mistica.”

“Schmitt imbina relatarea foarte personala a experientei mistice cu superbe dialoguri pe tema spiritualitatii purtate cu tovarasii sai  de calatorie. Fie ca sunt sceptici, atei sau credinciosi ferventi, fiecare are ceva de spus si de impartasit”-Lire

“Imi schimbasem conceptia despre calatorie: destinatia conteaza mai putin decat renuntarea. A pleca nu inseamna a cauta, ci a parasi totul, apropiati, vecini, obiceiuri, dorinte, opinii, pe tine insuti. Nu are rost sa pleci decat ca sa te abandonezi necunoscutului, neprevazutului, posibilitatilor infinite, chiar imposibilului. A pleca inseamna sa-ti pierzi reperele, stapanirea, iluzia ca stii si sa fii dispus sa intampini ceea ce e iesit din comun. Adevaratul calator ramane fara bagaje si fara tinta.”-Eric-Emmanuel Schmitt

Citate preferate:

 “Dupa cate spunea, aveam sa ajungem in niste locuri biutiful! Din nou, acelasi biutiful. In ciuda vocabularului sarac, isi insotea fiecare exclamatie cu cate-o privire elocventa, pe post de comentariu: acolo o sa fie dragut, dincolo impresionant, acolo, ingrozitor, dincolo, placut. Prin mimica, isi colora toate cele biutiful cu-ndemanarea unui mare pictor.”

„Ce te-aștepti sa vezi cand privesti un desert? Nimic, fiindca e desert. Si tocmai asta aveam acum sub ochi: nimicul. O intindere plata si uscata, fara nici un detaliu de care sa te agati, care se topea pana la urma la orizont.”

„Nu poti urma decat un singur drum odata. Si tot asa, nu poti strabate decat un singur desert. Cel de astazi, primul, era pentru noi un botez.”

16996638_1540755042630856_875735814_nDespre autor.

ERIC-EMMANUEL SCHMITT s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea la Valognes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares