Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Eric-Emmanuel Schmitt: Elixirul dragostei

ec78ca22-3322-4c0c-94db-62052e25273b“Există lucruri cu care trebuie să te obisnuesti înainte să le prinzi gustul: cafeaua, ţigara, broccoli, singurătatea. Acum mă străduiesc să mă familiarizez cu cea din urmă, fiindcă e noua mea tovarășă.”

 Apărut la Editura Humanitas Fiction  Elixirul dragostei este un roman epistolar contemporan care înfățișează o poveste de iubire unică, imprevizibilă și scrisă cu mare rafinament de Eric-Emmanuel Schmitt.

  „Dragostea este oare un sentiment declanşat de un proces chimic, sau este pur şi simplu un miracol al spiritului, imposibil de explicat? Există o metodă infailibilă pentru a stârni pasiunea, un elixir precum cel care i-a unit odinioară pe Tristan şi Isolda? Sau cei care se îndrăgostesc ascultă doar de propria libertate?
Foşti iubiţi, Adam şi Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?”

Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în acest roman epistolar, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre.

„În Elixirul dragostei m-a interesat mai ales distincţia dintre dorinţă şi sentiment. Cred că, în privinţa iubirii, problema constă în faptul că denumim cu acelaşi cuvânt două teritorii diferite: cel al dorinţei şi cel al sentimentului. La graniţa dintre ele, atunci când încercăm să împăcăm atracţia fizică şi dragostea, se nasc marile noastre poveşti, nu întotdeauna fericite.“ (Eric-Emmanuel SCHMITT)

După cinci ani de relație intensă și plină de reproșuri,  cei doi decid să pună punct poveștii lor de iubire. Sau cel puțin așa au crezut. Louise decide să plece în Canada la o casă de avocatură, în timp ce Adam rămâne la Paris să se ocupe de munca sa de psihanalist.

„A fost decizia mea să așez un ocean între noi. Am schimbat totul, apartament, haine, climat, latitudine, longitudine, fără ezitare, pentru a-mi urma steaua.”

Însă Adam vine cu o propunere interesantă, aceea de a menține legătura cu Louise prin e-mail, transformând fosta lor relație de dragoste într-una de  prietenie.  Așa încep să își povestească zile, momente, chiar și noi experiențe sentimentale. Conversațiile lor sunt intense, ajung să evoce amintiri, unele pline de durere, altele de furie, dar și unele pline de bucurie și nostalgie. Însă, pe amândoi îi macină aceeași întrebare: oare  dragostea dintre ei se va putea reaprinde într-un final?

„Soarta a vrut să descoperim fericirea în același timp: tu cu Lily, eu cu Brice. Faptul că aceste noi cupluri nu întunecă pasiunea noastră apusă, ci merg înainte sub ochiul binevoitor al prieteniei noastre chiar reprezintă un dar.
Nu mi-aș fi putut închipui niciodată o soluție veselă pentru povestea noastră.
Permite-mi să-ți adresez aceste cuvinte rudimentare: fii fericit.”

Dar până la urmă ce se întâmplă cu cei doi? Vor găsi elixirul dragostei? Se va reaprinde dragostea dintre ei? Pentru a găsi răspunsul la aceste întrebări te invit să citești această carte pe care, cu siguranță, nu o vei mai putea lăsa din mână.

Elixirul dragostei este o carte care fascinează prin profunzime și simplitate. Stilul lui Eric-Emmanuel Schmitt este unul direct, simplu, dar care îți ajunge direct la inimă. Ajungi să te îndrăgostești iremediabil de poveste, de personaje, de felul de a scrie a autorului.

1200px-eric-emmanuel_schmitt_2011-04-13Despre autor.

ERIC-EMMANUEL SCHMITT s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea la Valognes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares