Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Emmanuel Carrère: Împărăția Cerurilor

imparatia cerurilorPlecând de la propria experiență religioasă, Emmanuel Carrère își imaginează, cu abilitatea unui anchetator, începuturile creștinismului și urmărește totodată parcursul și învățăturile apostolilor Luca și Pavel. De asemenea, în demersul său, încearcă să înțeleagă de ce credința continuă să aibă o putere atât de mare de două mii de ani încoace.

Deși astăzi se declară agnostic, Carrère evocă fervoarea religioasă de care a fost cuprins la începutul anilor 1990, când asista constant la toate slujbele, citea și comenta pasaje din Biblie.

Cartea sa reprezintă însă și o meditație asupra istoriei, asupra însemnătații creștinismului în lumea de azi și asupra felului în care acesta ne influențează pe toți, credincioși și necredincioși laolaltă.

Împărăția Cerurilor e o carte complexa, desăvârșită, în același timp sobră și jucăușă, impetuoasă și interiorizată, savantă și pe înțelesul tuturor. Este, cu siguranță, capodopera lui Carrère.

Împărăția Cerurilor este o meditaţie asupra istoriei şi religiei, dar și o mărturisire personală a autorului.

Emmanuel Carrère, care recunoaște că în trecut a fost un creștin convins, pleacă pe urmele istoriei, încercând să descopere ce este de fapt religia: un mit sau o realitate? Faptul că religia are atâția adepți după peste două mii de ani, într-o epocă din ce în ce mai dezvoltată, în care știința este predominantă, îi ridică autorului numeroase întrebări la care se străduiește să găsească un răspuns cu fiecare pagină scrisă.
Autorul investighează viețile apostolilor, drumul lor și dorința de a propovădui această religie nouă în acel timp, fără ca nici măcar Iisus să le ceară acest lucru.

Romanul începe cu mărturisile autorului din vremea în care se dedicase complet religiei, perioadă în care mergea la biserică, se împărtășea, comenta citate din Biblie, ducând o viață liniștita, de care avea nevoie în acel moment al vieții sale. Devotamentul față de creștinism s-a datorat unei perioade zbuciumate: nu mai putea scrie, suferea de depresie, se simțea înlănțuit într-o căsnicie fără dragoste, toate aceste cauze îndrumându-l spre drumul credinței.

După o perioadă mai lungă de timp, privind spre trecutul său, Carrère are sentimentul că s-a lăsat condus de ceva ce nu se poate vedea, și îi este rușine de faptul că o persoană ca el, scriitor și om al faptelor, a fost atras în mrejele bisericii. El consideră că doar oamenii cu o capacitate intelectuală redusă ar putea să cadă într-un astfel de ,,miraj”.

Emmanuel Carrère pornește o ,,investigație” asupra istoriei creștinismului, întorcându-se pe linia timpului și concentrându-se în special pe misiunea apostolilor. Pe parcursul romanului, autorul pune o mulțime de întrebări și sugerează diverse ipoteze, nefiind interesat de reacțiile pe care le poate stârni discutând un subiect atat de sensibil, chiar și în prezent.

Carrère îndeamnă cititorul să nu rămână pasiv în urma lecturii și să caute, alături de el, răspunsul întrebărilor care au apărut de-a lungul secolelor. În același timp, autorul lasă o invitație deschisă pentru cititori: să pătrundă în intimitatea minții lui, având libertatea de a-l judeca pentru mărturisirile pe care le face.

,,Precum ultimele patru cărţi ale mele, Împărăţia Cerurilor este şi ea o carte despre mine. Când scriu, mă las absorbit de o arheologie personală. E ca şi cum aş face şedinţe de psihanaliză ca să mă cunosc mai bine, dar şi ca să progresez, să devin o fiinţă mai bună în sens moral, dar nu numai: dacă ajung să mă domin, sper să devin mai conştient de mine însumi, însă şi mai liber.” – Emmanuel Carrère

Despre autor: 

Emmanuel Carrere

Sursa: Google images

Emmanuel Carrère este unul dintre cei mai prestigioşi scriitori francezi contemporani. Licenţiat în studii politice, este, de asemenea, scenarist şi regizor. A debutat în 1982, cu un eseu dedicat cineastului german Werner Herzog, dar primul său roman, L’Ami du jaguar, a apărut în 1983. A devenit celebru prin romanele sale care îmbină adevărul biografic cu ficţiunea şi care au fost recompensate cu numeroase premii, printre acestea numărându-se: Prix Femina, Grand Prix Marie Claire du Roman d’Emotion, premiul cititorilor publicaţiei L’Express, Premiul Crésus şi Premiul Globe de Cristal.

 

Împărăția Cerurilor poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/imparatia-cerurilor/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares