Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Emily Bronte: La răscruce de vânturi

La rascruce de vanturi,,Eternitatea în care intră cei duşi de pe lume, e viaţa fără margini, iubire fără sfârşit şi fericire deplină’’(Emily Bronte)

Care este cheia cărtii?

,,La răscruce de vânturi’’ este un roman care trezeşte o multitudine de sentimente de încantare, de plăcere, de tristeţe, sau de indignare. Este o poveste pasionantă de dragoste şi răzbunare, scrisă într-un stil alert, care reuşeşte să îţi capteze atenţia pe întreaga durată a derulării acţiunilor.
Considerată una dintre cele mai frumoase cărţi ale literaturii din toate timpurile, ,,La răscruce de vânturi” a consacrat-o pe Emily Bronte ca unul dintre cei mai mari scriitori englezi.
Cartea se conturează în jurul unei poveşti tragice de iubire, dintre Catherine şi Heathcliff, care deşi împart o dragoste puternică, sfârşesc prin a se distruge reciproc.

Care este povestea?

Subiectul cărţii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase. Primul este format din Catherine Earnshaw , Heathliff şi Edgar Linton, iar al doilea din Cathy , fiul lui Heathliff şi Hareton . Cel din urmă este o repetare a primului, dar protagoniştii lui nu sunt atât de violenţi ca predecesorii lor .
Prin domnul Lockwood şi Nelly Dean, povestea stranie de iubire, ura şi dorinţa de răzbunare ale lui Heathcliff prind viaţă. Domnul Lockwood , un gentalman convenţional, se afla în căutarea unui refugiu paşnic, astfel ajunge să închirieze reşedinţa de la Thrushcross Grange. Dorind să ia contact cu proprietarul casei, acesta se duce la Wuthering Heighs şi întâlneşte acolo o familie stranie . Indiferenţi, reci şi sălbatici, locatarii casei îl tratează cu indiferenţă pe Lockwood. O furtună izbucnită aproape pe neaşteptate îi sileşte pe acestia să îi ofere ospitalitate, şi după o noapte de coşmar, se întoarce la Thrushcross bolnav şi îngrozit. În timp ce acesta era sub tratament pentru a se recupera, Nelly Dean , îngrijitoarea casei, îi spune povestea fulgeratoare a celor de la Wuthering Heights.
Întors de la oraş într-o zi, domnul Earnshaw aduce un mic băieţel cu pielea şi ochii negri, pe care intenţionează să-l crească alături de ceilalţi copii ai săi, Hindley şi Catherine. Fiindca nu are nume, aceştia îi spun simbolic Heathcliff (colţ de plai înalt).
Hindley care fusese trimis să înveţe, se întoarce, după moartea părinţilor săi, la Wuthering Heights, unde adoptă figura unui bărbat dur căsătorit. Primele măsuri pe care le ia ca nou stăpân al casei sunt împotriva lui Heathcliff, pe care îl alungă printre servitorii de la bucătărie, purtând o dorinţă de răzbunare pentru simpatia exagerată pe care o purta tatal său pentru „intrusul” ce se alăturase familiei. Sub ochii plini de ură ai lui Hindley creşte iubirea dintre Catherine şi Heathcliff. Când sunt siguri că nu-i vede nimeni, ei fug fericiţi, purtând totuşi în suflet revolta faţă de o restricţie fără sens. În una din escapadele lor aceştia ajung la reşedinţa familiei Linton. Confortul şi bunele maniere pe care le întânlesc acolo, devin pentru Catherine o adevarata pasiune, fapt pentru care se întoarce la Wuthering Heights complet schimbată. Ea începe să trăiască într-o adevarată dilemă, aflându-se la graniţa dintre iubirea pe care i-o purta micului vagabond, Heathcliff, şi condiţia materială pe care i-o putea oferi Edgar Linton. Auzind o discuţie dintre Catherine şi Nelly Dean, în care copila îşi mărturisea problemele, Heathcliff fuge de la Wuthering Heights.
După o lungă perioadă de suferinţă provocată de plecarea iubirii ei, Catherine devine extrem de indiferentă. Se căsătoreşte, în cele din urmă, cu Edgar Linton, iar vreme de jumătate de an pare chiar fericită. Echilibrul este stricat de întoarcerea lui Heathcliff, care revine cu o imagine radical schimbată: frumos, impunător, bogat. Întors cu gândul la răzbunare el urmăreşte un plan prestabilit prin care reuşeşte să pună mâna pe averea Earnshaw şi Linton.
Povestea tragică de iubire se repetă când Cathy, fiica lui Catherine, şi Hareton, fiul lui Hindley, încep să se iubească, unindu-se împotriva lui Heathcliff . Răzbunarea lui îşi scade din intensitate pe măsură ce realizează că nu face altceva decât să-şi repete istoria tristă. Prin moartea lui Heathcliff Cathy şi Hareton sunt liberi să îşi trăiască iubirea împreuna. Romanul se încheie cu o notă de speranţă, prin care se sugerează că de abia dupa moartea celor doi, Catherine şi Heathcliff ajung să fie fericiţi.

De ce să citeşti?

Pentru că îţi este oferită o frumoasă şi incitantă lectură, unde evenimentele neaşteptate te ţin cu sufletul la gură până în ultimul moment.
Povestea tragică de dragoste emoţionează mai ales prin finalul neaşteptat, în care deşi relaţia din planul real se terminase, ea continuă aparent în spaţiul miraculos, de după moarte, unde cei doi îşi regăsesc liniştea.

Cine este autorul?

Emily Jane Brontë (n. 30 iulie 1818 – d. 19 decembrie 1848) a fost o scriitoare engleză, cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, ,,La răscruce de vânturi”
Emily a fost a doua din cele trei surori Brontë: Charlotte și Anne.
În 1848 ea a publicat romanul său unic Wuthering Heights ca două volume din setul compus din trei volume (ultimul fiind Agnes Grey scris de sora ei Anne). Structura sa inovativă a nedumerit criticii într-un oarecare fel. În 1850 Charlotte a editat și a publicat Wuthering Heights ca un roman aparte, semnându-l cu numele său adevărat.
Sănătatea lui Emily, la fel ca și a surorilor sale, slăbea din ce în ce mai mult din cauza climei aspre acasa și la școală. Ea răcise în timpul înmormîntării fratelui său ceea ce a dus la tuberculoză. Refuzând ajutorul medical, ea a decedat la 19 decembrie 1848. A fost îngropată lângă biserica Sfântului Mihail în Yorkshire de Vest.

http://https://www.youtube.com/watch?v=3-b0DBepmgo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares