Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Elena Ferrante: Iubire amară

iubire-amara_1_fullsize,,În Iubire amară vocea Elenei Ferrante are o forță nemaiîntâlnită.’ The New York Times

Apărută la Editura Pandora Iubire amară este o altă carte excepțională scrisă de Elena Ferrante. 

Un volum plin de încărcătură emoțională ce are în centrul atenției o relație mama-fiică învăluită într-un amestesc de dragoste și gelozie. 

După moartea misterioasă a mamei sale, Delia pornește într-o aventură pe străzile din Napoli pentru a găsi adevărul despre familia sa.  Este o călătorie inițiatică în care va încerca să înțeleagă trecutul, va rememora amintiriile copilăriei lipsite de inocență, se va întoarce la acel moment în care dragostea pentru figura maternă s-a amestecat cu sentimentul de ură și va descoperi o mulțime de secrete pe care Amalia (mama ei) le ascundea.

Cartea este scrisă la persoana I, din perspectiva Deliei, iar Amalia devine protagonistă prin constantul interes al personajului-narator de a descoperi cât mai multe despre viața ei. Deși încearcă din răsputeri să se debaraseze de imaginea mamei sale, cu cât ies la iveală mai multe lucruri necunoscute, cu atât mai mult Delia se regăsește în personalitatea acesteia.

Reîntoarcerea în Napoli și rememorarea copilăriei deschid răni vechi ale tinerei care surprind violența domestică mereu prezentă în familia sa, gelozia puternică a tatălui, întrebări despre relația părinților ei care au rămas fără răspuns. Un copil care a dus constant lipsă de afecțiune din partea părinților și pe care Delia îl leagă de relația Amaliei cu un presupus amant pe nume Caserta.

Asemănător altor cărți scrise de Elena Ferrante, personajele sale feminine sunt femei curajoase, dar care se află sub puterea bărbaților și sunt supuse relelor tratamente aplicate de aceștia.

Dar ce va descoperi Delia la finalul căutărilor? Îi va schimba cumva viața de acum? Aceste lucruri le poți afla doar citind această frumoasă carte scrisă de faimoasa autoare Elena Ferrante.

,,Un tur de forță. Iubire amară face o analiză necruțătoare a psihicului feminin aflat sub asediu şi confirmă reputația Elenei Ferrante drept una dintre cele mai bune romanciere italiene contemporane. “-Seattle Times

,,Într-o poveste alertă şi plină de suspans, Delia examinează relația cu mama ei, scoțând la iveală amintiri şi secrete îngropate adânc în copilărie şi împăcându-se cu un trecut impregnat de gelozie şi violență… Iubire amară este un roman autentic şi zguduitor.”- Library Journal

Citate preferate:

,,A povesti înseamnă să înlănțui momente și spații pierdute.”

,,Copilăria e o fabrică de imperfecțiuni care rezistă în fața imperfecțiunilor. “

,,Îl iubeam pe Caserta cu intensitatea cu care-mi imaginasem că-l iubea mama mea. Și-l detestam, pentru că iluzia acelei iubiri secrete era atât de vie și de concretă, încât simțeam că n-aș fi putut fi iubită niciodată în același fel: nu de el, ci de ea, de Amalia. Caserta luase tot ce mi se cuvenea mie.

[…] nu-l urâsem pe el, poate că nici pe tatăl meu: doar pe Amalia. Ei voiam să-i fac rău. Pentru că mă lăsase pe lume să mă joc singură cu cuvintele minciunii, fără măsură, fără adevăr.

Eram eu și eram ea. Eu-ea ne întâlneam cu Caserta.”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor.

agÎncă de la apariția romanului Prietena mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în aşa-numita „Febră Ferrante”.

Este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilistă desăvârşită, cu o intuiție artistică ieşită din comun, care a câştigat admirația mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – şi a unor critici importanți: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc.

Dar, fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce vorbeşte într-un stil plin de frumusețe şi forță despre sentimentul de apartenență la un loc, despre relațiile umane, dragoste, familie şi prietenie.

Iubire amară este romanul de debut al Elenei Ferrante, ecranizat de Mario Martone în 1995 şi distins cu numeroase premii ale industriei cinematografice.

La Editura Pandora M au apărut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă şi cei ce rămân şi Povestea fetiței pierdute, romanul Fiica ascunsă, precum şi cartea pentru copii Noaptea pe plajă.

Povestea fetiței pierdute a fost nominalizată la Man Booker Prize (2016) şi a primit Medalia de Aur pentru ficțiune în cadrul Independent Publisher Book Awards (2016).

O miniserie pe baza primului roman al Tetralogiei Napolitane, Prietena mea genială, este în curs de producție la HBO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares