Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Edmonde Charles-Roux: Coco Chanel

coco-chanel_1_fullsize
„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii întotdeauna diferit.”(Coco Chanel)

Despre carte.

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel este considerata una dintre cele mai mari creatoare de moda ale secolului XX. Stilul ei a fost revolutionar, a creat nu numai haine noi ci si un stil nou de viata.

Eleganta fara cusur, simplitate, originalitate, idei inovatoare sunt elemente ce au facut din Chanel un nume atat de cunoscut, incat nu putem discuta despre moda fara sa ne gandim automat si la el. Chanel inseamna rochii, inseamna parfumuri, traditie, materiale simple, eleganta, dar cel mai important, inseamna arta.

„Misterioasa pentru apropiati, inversunata sa stearga orice urma a trecutului, a originilor ei, a familiei insesi, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul intregii existente o femeie in afara tiparelor, o persoana in afara normelor intr-o societate conformista, si poate ca nu trebuie sa cautam altundeva secretul prodigioasei ei reusite.”

Edmonde Charles-Roux scoate la iveala o poveste incredibila, unde vei descoperi un personaj puternic care a reusit sa revolutioneze secolul XX.

Gabrielle Chanel s-a nascut intr-o familie saraca si intr-un oras uitat de lume. Tatal ei era vanzator ambulant de tesaturi, se numea Albert Chanel, iar mama sa croitoreasa, Jeanne Devolle. Cum parintii sai erau mai mult preocupati de persoana lor, copila a fost nevoita sa traiasca mai mult prin orfelinate. Pentru ca trebuia sa se intretina singura, s-a apucat de cusut, care era singurul lucru la care chiar se pricepea. La 25 de ani cunoaste un barbat foarte influent la acea vreme, baronul Étienne Balsan, al carui amanta devine ulterior. Dupa ce se muta in una din locuintele acestuia se apuca sa creeze palarii, care au fost apreciate de aristocratia franceza. De aici, pana a ajunge sa faca primii pasi in calitate de creatoare de moda, nu a mai fost mult.

Toata viata ei, Chanel, a luptat sa ajunga deasupra lumii care ii aducea doar suferinta.“Libertatea lui Gabrielle consta in a fi diferita. Nu avea familie, sot, copii, nu avea morti de jelit, nimic nu o silea sa paraseasca Parisul”.

„Câtă forță are ignoranța la cei care, prin temperament, știu să îndrăznească! Cel mai simplu mod de a înfrunta opinia publică nu constă oare în a înfrunta fără să s-o știi?

Gabrielle Chanel cu siguranță nu-și dăduse seama cât de excesivă era hotărârea ei în ziua în care s-a dus la croitorul de la Croix-Saint-Ouen ca să-i confecționeze, pe măsura ei, niște pantaloni așa cum acesta nici nu gândise vreodată că o femeie ar fi putut să poarte. Încă de la prima întâlnire, în fața modestei cliente care îi cerea să copieze niște jodhpurs (pantaloni de călărie) împrumutați de un rândaș englez, a fost nevoit să priceapă cât de diferită era vizitatoarea aceea față de cele pe care le întâlnise până atunci.”

“Avea optzeci de ani in anul in care rana unui presedinte asasinat lasa o dara insangerata pe o fusta trandafirie care provenea din atelierele ei.”

„Iat-o în continuare diferită, din cauza acelui „ceva” alert pe care nu-l posedă opulentele persoane care o înconjoară, iat-o contrazicând prin simplitatea ei îndrăzneață (…).”

„În ușurința cu care știa să dea o notă de șic oricărei împletituri de fibre vegetale, nu se simțea doar că avea gust, ci se simțea mai ales o facultate ereditară: calitatea de „a face ceva din nimic”

„Era frumoasă și nu asta era chiar ceea ce conta, ci faptul că era unică. Zveltă, brunetă, debordând de viață, suplă ca nimeni altcineva și cu un farmec bizar, Gabrielle descoperise deja ceea ce avea să fie, într-o zi, secretul seducției-după-Chanel: i s-ar fi dat cu zece ani mai puțin decât avea în realitate.”

„De la orfana de la Obazine rămăsese gustul pentru ordine, oroarea de risipă, precum o lecție în veci neuitată. Suntem cumva singuri în pielea noastră? Suntem noi și mai este și tot ce au depus în timp ceilalți.”

Despre autor.

Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle si laureata a premiului Goncourt, a fost nevoita sa faca ordine si curatenie intr-o intreaga viata de minciuni sau de marturisiri subtil travestite, pentru a ne-o arata pe fetita unor negustori ambulanti din Cevennes, nascuta din intamplare la Saumur; pe orfana uitata intr-o manastire din Corrsze, pe mica eleva interna la calugaritele din Moulins, care avea sa devina curand „poseuse“, figuranta intr-o cafenea frecventata de garnizoana, unde canta „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadero?“.

Prin aceasta cariera agitata, Edmonde Charles-Roux povesteste viata unei femei unice, trasand totodata cronica a saptezeci de ani din secolul XX.

Acest portret al unei celebre necunoscute este mult mai mult decat un portret: este epopeea unui roman trait si a unei existente romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares