Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Opinii

De ce să recitești cărțile preferate

Ai obiceiul de a reciti cărțile care ți-au plăcut foarte mult? Doar unele dintre ele sau doar pe cele mai speciale, ai putea spune. Unele au fost atât de fascinante, încât vrei să-ți rămână în memorie nealterate, așa cum le-ai citit prima dată. Oricare ar fi răspunsul tău, nu este greșit.

Oamenii se atașează de cărțile dragi sufletului lor la fel de diferit precum se atașează de persoanele care trec prin viețile lor: de unele îi leagă o poveste de dragoste, de altele, o experiență de viață tristă; unele i-au ajutat să treacă prin obstacole greu de înțeles, altele le-au deschis ochii și le-au lărgit orizonturile; unele le-au îndulcit copilăria, altele le-au făcut mai suportabilă adolescența, iar cea mai mare parte dintre ele i-au transformat într-un adult cu capul pe umeri, picioarele pe pământ și gândurile în povești.

Astăzi îți vorbim despre avantajele și dezavantajele recititului, care vin la pachet cu o serie de cărți care merită recitite, retrăite și repovestite, în ciuda trecerii anilor și a felului în care aceștia și-au lăsat amprenta asupra ta.

Avantaje recitit cărți

De ce să recitești cărți? Recititul este o plăcere vinovată pentru mulți. Dacă motivele îți par greu de înțeles, această listă de motive pentru care să recitești o carte va arunca puțină lumină asupra faptului:

1. Pentru că este singura modalitate prin care poți înțelege cu adevărat o carte, din toate perspectivele ei. Când citești ca adolescent, te îndrăgostești de personaje, tipologii și stilul autorului de a scrie. Când citești ca adult, înțelegi profunzimea poveștii, descoperi o lecție de viață și semnificația vorbelor înțelepte rostite de personaje sau scrise de autor. În acest fel, învățăturile vor rămâne cu tine pentru o perioadă mai lungă de timp.

2. Pentru că treci prin experiențe de viață care îți cer să te reîntorci la autorul sau cartea care a vorbit despre o situație similară. În viață, la fel ca și în cărți, nu poți avea parte de succes în linie dreaptă. Ai obstacole de înfruntat, ai greutăți cărora trebuie să înveți cum să le faci față, ai experiențe dezamăgitoare sau cel puțin descurajatoare. Și când restul lumii nu pare să înțeleagă zbuciumul tău interior, tot o carte citită cândva îți va putea arăta calea. Acum, vei privi povestea cu alți ochi și poate îți vei găsi chiar propria portiță de scăpare/salvare.

3. Pentru sentimentul de familiaritate și stabilitatea lecturii. Te-ai atașat de un autor anume și stilul său de a scrie. Te-ai atașat de o poveste sau de personajele sale. Cunoști fiecare detaliu din desfășurarea acțiunii, dar asta nu te împiedică să răsfoiești filele cărții din nou și din nou. Adevărul este că sunt momente în viață în care nu simți nevoia să citești ceva nou. E un oarecare confort și familiaritate în a-ți pierde vremea cu cărți pe care le cunoști foarte bine. Și îți place asta.

4. Pentru a te reexamina. Au trecut câțiva ani de când n-ai mai citit cartea asta sau cealaltă? Încă îți mai amintești sentimentul de wow care te-a încercat în timp ce o parcurgeai? Între cel care erai atunci și cel care ești acum, e o diferență trasată în principal de experiențele de viață. Cum îți poți da seama de evoluția ta în timp? Recitind cărțile care îți plăceau odinioară pentru a observa cum erai atunci, ce gânduri aveai, ce planuri pentru viață îți construiai și ce lecturi te atrăgeau. Poate că în adolescență te fascinau romanele de dragoste, dar între timp, ai devenit atras de cărțile de business sau cele de dezvoltare emoțională. Acesta este un prilej excelent pentru o retrospecție interioară care-ți va permite să descoperi și să analizezi evoluția sinelui tău.

iubesc-sa-citesc-carti-de-recitit

Dezavantaje recitit cărți

1. Simți că pierzi timp. Să recitești cărțile preferate de acum câțiva ani îți poate lua din timpul pe care l-ai putea petrece investind în lecturi noi, care te-ar putea pregăti mai bine pentru viața de adult, succes, carieră, familie, etc. În esență, este doar o chestiune de perspective și de cum îți propui să privești lucrurile: vrei să retrăiești stările de bine date de o carte preferată în trecut sau vrei să mergi mai departe, să guști din fiorii unor noi lecturi?

2. Unele sentimente se pot experimenta doar la prima citire și se pot pierde la a doua citire. David Galef a explorat, din acest punct de vedere, „Fenomenul Câștig-Pierdere” în cartea sa, „Second Thoughts”. „Conceptul standard este că recitirea este un proces adițional, în care percepem din ce în ce mai mult dintr-o muncă dată, până când am internalizat fiecare cuvânt. Cu toate acestea, o revizuire continuă plictisește și anulează anumite sensibilități. Printre aceste sensibilități se numără efectele intrigii, cum ar fi suspansul și spontaneitatea”, explică Galef. Spre exemplu, emoțiile precum plăcerea, entuziasmul și curiozitatea te-au determinat să citești cartea preferată pe nerăsuflate, poate chiar te-au făcut să pierzi din vedere complicațiile subtile ale intrigii, însă la reluarea lecturii pentru a doua sau a treia oară, aceste emoții și-ar putea pierde din intensitate pe drum.

3. Anticiparea strică farmecul intrigii. Când citești pentru prima dată o carte, habar nu ai la ce să te aștepți. Pentru unii oameni, acesta este un drive puternic, care-i ține motivați să dea pagină după pagină. Ce se va întâmpla mai departe? Cine este vinovatul? De ce a făcut-o? Cine de cine se va îndrăgosti? Zeci de întrebări iau naștere pe măsură ce desfășurarea acțiunii te cuprinde și te scufundă în povestea gândită de autor. Dar când citești aceeași carte de mai multe ori, faptul că știi dinainte tot ceea ce urmează să se întâmple, uneori de la o pagină la alta, ruinează distracția, ceea ce poate fi un sentiment nu prea plăcut.

iubesc-sa-citesc-top-motive-sa-recitesti-cartile-preferate

Dacă nu te deranjează să recitești cărțile care ți-au marcat într-un mod pozitiv viața, această listă este pentru tine:

Top 5 cărți de recitit în care merită să investești timp – autori români:

  1. Patul lui Procust, Camil Petrescu.
  2. Invitație la vals, Mihail Drumeș.
  3. Lorelei, Ionel Teodoreanu.
  4. Romanul adolescentului miop, Mircea Eliade.
  5. Cel mai iubit dintre pământeni, Marin Preda.

Top 5 cărți de recitit în care merită să investești timp – autori străini:

  1. The Godfather, Mario Puzo.
  2. Harry Potter, J. K. Rowling.
  3. The Hobbit, J. R. R. Tolkien.
  4. Lord of The Rings, J. R. R. Tolkien.
  5. Game of Thrones, George R. R. Martin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares