Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Educatie si formare

Cum să crești un mic cititor și 5 sugestii de cărți pentru copii

Te-ai gândit vreodată ce trebuie să faci să-ți încurajezi copilul să citească mai mult, într-o lume în care tehnologia acaparează atenția celor mici din ce în ce mai mult? Părinții sunt cea mai mare influență a copiilor și există câteva lucruri simple pe care, dacă le faci în mod regulat, îl poate determina pe cel mic să îți împărtășească dragostea pentru lectură și astfel, să se dezvolte într-un iubitor de carte.

1.Citește-i regulat încă de la o vârstă fragedă.

A începe o rutină a cititului cred că este una dintre cele mai bune metode de a-l introduce pe cel mic în lumea cărților. Încearcă să-i citești în fiecare noapte câte o poveste și astfel îi vei îmbunătăți și somnul.

2. Transmite-i gânduri pozitive despre cărți și despre bucuria pe care ți-o oferă lectura.

Interesul tău asupra lecturii și atitutinea ta  îl poate influența foarte mult pe copilul tău. Povestește-i ce beneficii îți oferă cărțile, cât de multe descoperi,  ce personaje ai cunoscut în ultima vreme sau în ce meleaguri te-au purtat paginile parcurse. Toate acestea ar trebui să-i stârnească interesul și să-l motiveze să pătrundă și el în lumea poveștilor.

3. Nu îi impune să citească, ci îndrumă-l.

Este foarte important să nu îi impui copilului tău să citească, pentru că acest lucru îl va determina să se depărteze de cărți. În concepția celor mici nu trebuie ca cititul să se gasească drept o obligație, ci ca o dorință, iar acest lucru îl poți face motivându-l să descopere dragostea de lectură.

4. Lasă-l pe el să își aleagă cărțile.

Încearcă să eviți să îi impui să citească o anumită carte. El trebuie să descopere singur ceea ce îi place să citească, iar acest lucru îl poate face doar experimentând după propriul plac universul lecturii. 

5. Faceți vizite dese în librării și biblioteci.

Poți face dintr-o vizită la librărie o adevărată rutină de familie. Nu numai că, în acest mod sigur copilul va descoperi o carte care îi va face cu ochiul, dar se poate dovedi și foarte distractiv să porniți împreună în căutare de noi cărți pe care să le savurați.

shutterstock_1060676333

Look for new books and authors that your child may enjoy.

Organize an area dedicated to reading and writing tools.

Visit the library for story time and book recommendations.

Encourage your child to talk about what he’s read.

 

Talk to your child, and sprinkle interesting words into your conversation.

Offer a variety of books to read.

 

Read with your child every day.

Expand your home library to include magazines and nonfiction.

Ask questions if you’re concerned about your child’s development.

Decide to raise a reader!” (http://www.readingrockets.org)

 

Pentru a-ți veni și mai mult în ajutor, iată câteva sugestii de cărți cu care poți începe noua ta rutină de citit îmreună cu cel mic:

1.Pinguinul care voia să afle mai multe

img38Otto este un pui de pinguin. Îi place să se joace în zăpadă. Dar mai întâi trebuie să-i învețe pe ceilalți pui tot ceea ce trebuie să știe. La fel ca Buf, puiul de bufniță care învață să nu se mai teamă de întuneric și să fie la fel ca ceilalți frați ai lui și ca Pongo, puiul de gorilă care voia să ajungă curajos ca tatăl său.

Poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

 

 

 

 

 

2. Madeline Finn și cățelul bibliotecar

40Lui Madeline Finn NU-I PLACE să citească. 

Nici cărți. Nici reviste.

Nici măcar meniul de pe mașina de înghețată.

Din fericire, Madeline Finn se întâlnește cu Bonnie, un cățel bibliotecar. Să-i citească acestuia cu voce tare nu e atât de rău. Când Madeline Finn se poticnește, lui Bonnie nu-i pasă.

Fetița descoperă astfel că e amuzant să citești când nu ți-e frică să faci greșeli. Bonnie o învață pe Madeline că e în regulă să nu te grăbești, să continui să încerci și să te lași ajutat de un prieten.

Poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

 

3. Cine a fost Leonardo da Vinci?

 dsc_0906-1Un baietel singuratic;

Un oaspete al regelui Frantei;

Un inventator, muzician, inginer, savant si autor al faimoasei picturi Mona Lisa;

Toate cele de mai sus!

Poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

 

 

 

4. Cleopatra (istoria pe înțelesul copiilor)

dsc_0054-1În ținutul faraonilor și al piramidelor, Cleopatra era o prințesă cu un viitor nesigur. Când propriul ei frate a încercat să o ucidă, ea și-a dat seama că nu poate avea încredere în nimeni. Apoi, conducatorii Romei au început să se lupte pentru ai capta atenția și Cleopatra s-a confruntat cu cea mai mare provocare din viața ei. Crezi că a reușit să își îndeplinească planurile?

Cleopatra face parte din seria Istoria pe ințelesul copiilor, care combină poveștile captivante cu texte ușor de citit. Seria a fost creată cu ajutorul lui Alison Kelly, lector la Universitatea Roehampton.

Poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

 

 

 

5. Visători picați din lună: Patru genii care au schimbat istoria

dsc_0063Werner Heisenberg, nehotărâtul.

Alan Turing, emancipatul.

Leo Szilard, profetul rătăcitor.

Hugh Dowding, cavalerul cerului.

Doi fizicieni, un matematician și un militar au fost actorii pe cât de discreți, pe atât de importanți ai unei aventuri care îi depășea: al Doilea Război Mondial. Într-o bună zi sau într-o noapte, în timp ce se plimbau pe stradă sau visau sub clar de lună, au avut o sclipire de geniu care a schimbat fața lumii.

Matematicianul Cedric Villani și desenatorul Baudoin își unesc condeiele pentru a spune povestea acestor patru destine extraordinare, într-un document poetic și pasionant.

Poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares