Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Copiii lui Hansen: metafora descompunerii

copiii lui hansen

„M-a interesat să descriu conexiunea dintre corpurile care decad, care se descompun şi dezintegrarea sufletească; şi ce efect are asupra individului una dintre aceste două teribile decăderi, în cazul acestui roman, cea a corpurilor.” (Ognjen Spahic)

Undeva în Europa, câțiva oameni respinși de familie și prieteni, condamnați la izolare de una dintre bolile care a marcat istoria, își construiesc propriul univers în ultima leprozerie a Europei. Se întâmplă ca acest loc să fie în sud-estul României, la Tichilești, într-un peisaj sumbru, uscat și sterp, descompus de fumul toxic din  coșurile mari ale fabricii de îngrășăminte chimice din apropiere.

Cartea lui Ognjen Spahic, singurul său roman de altfel, redă prin ochii acestor leproși istoria ultimei jumătăți a secolului trecut, de la al Doilea Razboi Mondial până la revoluția din 1989. Totodată, cartea este o radiografie a omului pus în situații limită, izolat dar aspirând necontentenit spre libertate, închis într-un spațiu care deși numit spital atârnă mai mult spre moarte decât spre vindecare. Desprinși de ritmul “oamenilor normali” personajele cărții sunt surprinse în încercarea de a-și construi propria societate unde, în funcție de criterii bine stabilite, se construiesc ierarhii, se desemnează reprezentanți, se leagă prietenii, apar dușmănii, afinități, trădări, iubiri, învingători și învinși. În spatele acestei metafore, Spahic subtilizează drama regimurilor totalitariste, pe care le și aduce în discuție în câteva rânduri , subliniind eforturile și aspirația neîncetată spre eliberare.

Leprozeria de la Tichilești a adunat toți bolnavii de lepră din Europa iar spitalul este funcțional și astăzi, adăpostind ultimii bolnavi de lepră. Ognjen Spahic nu i-a numit întâmplător copiii lui Hansen. În anul 1873 cercetătorul norvegian Gerhard Henrik Armauer Hansen a fost cel care a izolat bacilul Mycobacterium leprae, de atunci lepra fiind adesea numită boala lui Hansen iar bacilul care o cauzează – bacilul lui Hansen.

Ognjen Spahic este născut în anul 1977 și este cea mai puternică voce în proza muntenegreană. Romanul “Copiii lui Hansen” a apărut în anul 2004 și a fost desemnat cel mai bun roman al anului în Bosnia și Hertegovina, Croația, Muntenegru și Serbia.

Shares