Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Camelia Cavadia: Vina

2760_44db32c2
“Era bolnav de dragoste si era convins ca de la asta i se va trage si sfarsitul.[…] Era nebun daca recunostea ca-i placeau chinul si linistea, bubuiala si incremenirea, preaplinul si nimicul, era nebun daca ii placeau toate astea la un loc?” ( Camelia Cavadia)

Despre carte

Aparuta la Editura Trei, Vina este surpinzatoarea carte de debut a Cameliei Cavadia.

„Greu este să fii bun”. Aşa suna verdictul unui filozof presocratic la care mă încruntam abitir pe la 20 de ani. Acum, la 60, după ce am învăţat de la aceiaşi înţelepţi că „toţi oamenii sunt răi”, dar că „nu trebuie să-i judeci”, nu mă mai grăbesc cu încruntarea. Doar zâmbesc puţin ofilit, în dulce resemnare.

Cu un astfel de zâmbet – trist, admirativ, îngăduitor şi compătimitor totodată – trebuie întâmpinat (şi fără îndoială iertat) Tomas H., personajul axial din romanul Cameliei Cavadia. Destinat fericirii, dar eşuat lamentabil. Vinovat inocent şi egofil culpabil. Şi totuşi înseninat, dureros de triumfător în final, după ce altruismul învinge mizantropia, iar dăruirea de sine absolvă vinovăţia. În fond, ce ar fi vina fără ispăşire?

Un roman despre povara fericirii (chiar aşa!) şi chinul permanent al demonicului de a surpa – prin patologia patimii oarbe – iubirea curată, armonia conjugală, farmecul divin al copilăriei şi nobila condiţie de părinte.

Un debut surprinzător prin precizia arhitecturii narative şi siguranţa rotirii caruselului cu multe şi subtile relaţii psihologice. În plus, îmbucurător prin opţiunea preponderent morală, într-o vreme dominată de anarhie, relativism şi etică în răspăr.” -Dan C. Mihăilescu

Cartea contureaza imaginea unui cuplu aparent fericit. Tomas si Stella trec printr-un sir de intamplari care le zdruncina linistea si fericirea.

Tomas e un tip extrem de gelos. La doar o simpla privire a cuiva, indreptata asupra sotiei sale, isi iese din pepeni. Apoi bea, devine agresiv si actioneaza fara rationament. In cealalta parte, Stella este deranjata de lipsa de incredere a sotului ei si de modul de actionare a acestuia. Astfel, in inima fiecaruia dintre ei se creeaza o fisură, care se largeste in timp din cauza lipsei de comunicare reala.

„…aluneci dintr-odată într-o situație dezastruoasă, iar coborârea aproape că devine de neoprit. Nu există semne de avertizare care să te facă atent că urmează o „curbă deosebit de periculoasă” în viaţa ta, nu e nimeni care să te atenţioneze că ai în faţă un drum periculos. Totul se întâmplă încet, pe nesimţite şi odată ce ai greşit azi, îţi e uşor să greşeşti din nou mâine.”

Cei doi sunt surprinsi pe parcursul relatiei sa constate ca viata nu e chiar roz. Inocenti si nepregatiti pentru problemele intampinate, nu stiu sa gestioneze situatiile si astfel in interiorul lor se instaleaza panica si nesiguranta. Autoarea reuseste sa se mentina in pozitia de martor al evenimentelor, iar personajele sale, desi sunt constiente de problemele care au aparut si le-a stricat casnicia, nu actioneaza in niciun fel. Se lasa cuprinse de diversele stari emotionale si parca asteapta ca totul sa se rezolve de la sine.

„Vina era pentru el precum cancerul. Odată instalat, nu făcea decât să-l atace şi să-l dea peste cap, să-l întoarcă cu fundu-n sus, încălcând toate legile firii. Celulele nebune puneau stăpânire pe el şi se împrăştiau cu atâta vioiciune, încât riscau să producă în scurt timp metastază generalizată.”

Despre autor

Camelia Cavadia, PR Manager al postului Antena 1 de anul trecut și fost PR al Pro TV timp de aproape 20 de ani, debutează în literatură cu romanul Vina, publicat la Editura TREI.
“De când mă ştiu am vrut să devin scriitoare. PR de meserie, am scris poveştile altora, dar mi-am dat seama că am înăuntrul meu propriile poveşti care aşteaptă să le dau viaţă. Tot ceea ce am făcut pînă acum a roit în jurul cuvintelor. Prin prisma meseriei mele, am scris sute de comunicate, am luat zeci de interviuri, m-am trezit cu zeci de fraze construite-n cap şi am adormit cu altele bâzâindu-mi în ureche. Am hotărât ca e timpul să-mi urmez visul şi să devin ceea ce m-am simţit mereu.”

Camelia Cavadia este, din iulie 2014, PR Manager al postului Antena 1. Ea a ocupat aceeași poziție la Pro TV, până la decizia managementului de a concedia subit tot departamentul de PR (mai 2014).

Cavadia a lucrat în Pro TV din 10 decembrie 1995 și până pe 9 mai 2014. A participat la promovarea tuturor producțiilor, campaniilor și vedetelor Pro TV, încă de la lansarea postului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares