Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

„Călătoria mea cu Charlie”, cartea visată de Mark Lowery

Unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de cărți pentru copii, Mark Lowery a lansat cel mai recent roman al său, Călătoria mea cu Charlie. Cartea a fost primită cu entuziasm atât de cititori, cât și de criticii din Marea Britanie. La doar câteva luni distanță, volumul a apărut și în librăriile românești, publicat de Editura Pandora M în colecția Literati, dedicată cititorilor între 8 și 14 ani.

2448Călătoria mea cu Charlie este un roman special, care se distinge între volumele autorului britanic atât prin stilul narativ, cât și prin povestea sa uimitoare. Este o poveste despre dragostea dintre frați, despre devotament și celebrarea unicității ființei umane, scrisă cu umor, dar totodată emoționantă.

Martin, un băiat de 13 ani și Charlie, fratele lui mai mic, pornesc pe furiș într-o călătorie specială, de 421 de mile (678 de kilometri), din Preston până în vârful peninsulei Cornwall. Cu trenul, autobuzul sau taxiul, burdușiți cu provizii de biscuiți și ciocolată, cei doi băieți sunt hotărâți să mai viziteze o dată portul unde, cu regularitate, își face apariția un delfin – prietenul lor din vacanța petrecută acolo în urmă cu un an.

„Cartea aceasta este diferită” a mărturisit Mark Lowery pentru blogul britanic de literatură toppsta.com. „Mi-a venit în minte deodată, aproape în forma sa completă. Am avut un soi de vis într-o noapte, când nu puteam dormi și mă perpeleam între starea de veghe și somn. Am «văzut» un delfin care făcea tumbe în apă, când asfințitul cobora peste un sat pescăresc. În vis mai erau doi băieți, care priveau delfinul de pe faleză. Am știut imediat cine erau și ce făceau acolo. Mai departe, povestea lor s-a scris singură”, a adăugat autorul.

Deși recunoaște că povestea amuzantă și tristă a celor doi frați este una fictivă, scriitorul britanic subliniază că în ea vom descoperi unele dintre lucrurile importante care dau farmec vieții: „Familia, magia naturii și acel moment atât de special când poți contempla un animal în sălbăticie. Am împrumutat însă din copilăria mea și episoade reale de viață – vacanțele cu familia în Cornwall și acel sentiment de aventură pe care-l ai când, la prima oră a dimineții, te urci în tren și te îndrepți spre un loc minunat”.

„Charlie nu e un copil obișnuit. E unul dintr-un milion. De fapt, e unul dintr-un Charlilion. Că veni vorba, Charlilionul e un cuvânt inventat de el, egal cu infinitate plus unu”, spune Martin. Charlie „vede prost cu un ochi, are un cap imens, sforăie ca un hipopotam, se îmbolnăvește des, are gusturi ciudate la mâncare și o memorie oribilă, e mereu fără suflare din cauza astmului, firav și impertinent, nu e în stare să facă nimic de unul singur și nici să se concentreze mai mult de două secunde, cu mintea pe dos și nu pricepe ce este pericolul. Prietenul meu cel mai bun din absolut toată lumea” completează Martin portretul fratelui său.

Mark Lowery a crescut în Preston, dar acum locuiește lângă Cambridge cu familia sa și este profesor de școală primară. Pe vremuri făcea mult sport – alerga, mergea cu bicicleta, înota, citea, dar acum preferă să stea acasă, să schimbe scutece și să-i distreze pe cei trei copii mici ai săi. În timpul rămas încă mai caută o prăjitură care să nu-i placă. Mark Lowery deține un Master în Literatură pentru Copii. Primele două cărți ale sale – Socks Are Not Enough și Pants are Everything au fost nominalizate la Roald Dahl Funny Prize. Este și autorul seriei Roman Garstang (The Jam Doughnut that Ruined my Life, The Chicken Nugget Ambush, Attack of the Woolly Jumper, The Great Caravan Catastrophe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares