Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Arthur Schopenhauer: Arta de a avea intodeauna dreptate

Artadeaaveantotdeaunadreptate4-pic
„Am îmbătrânit şi încă vom mai îmbătrâni. Viaţa este o lungă noapte, al cărei vis se transformă adesea în vedenie.” (Arthur Schopenhauer)

Cheia cărţii.

„O exemplara scriere filozofică despre arta de a purta dispute din care să ieşim întotdeauna învingători. Un manual de retorică indispensabil, plin de echivoc, umor şi ironie.”

Arta de a avea întotdeauna dreptate, a lui Arthur Schopenhauer este o carte deosebit de savuroasă dar și de valoroasă, care vorbește pe înțelesul tuturor despre dialectica eristică (arta de a vorbi în contradictoriu).

Povestea cărţii.

Cartea constă în 38 de strategeme care se pot utiliza pentru a-ţi impune punctul de vedere în orice tip de controversă, formulare simplu şi eficient de către unul dintre cei mai străşuciţi gânditori ai lumii moderne.

La început, îţi este explicată dilactica eristică, ce reprezintă arta controversei, care poate fi manipulată în asa fel încât să ai întodeauna dreptate, fie ca greşeşti sau nu, în cursul unei dezbateri. În acest sens Schopenhauer afirma că „Cel ce iese învingător din această dezbatere o datorează foarte des nu atât corectitudinii judecăţii sale, când el formulează o teorie, cât mai degrabă şireteniei şi îndemânării cu care şi-o apără.”

Mai apoi, filosoful te introduce treptat în această lume a dialecticii, mai întâi prin fundamentele acesteia, apoi prin toate strategemele ce te vor ajuta să atingi perfecţiunea acestei arte.

Pentru a le parcurge pe toate va trebui să citeşti, dar îţi pot expune două care mi-au placut foarte mult şi pe care am ţinut să le reţin mai amănunţit:

-Strategema 8 ( Enervarea adversarului): Aici Schopenhauer vine cu urmatorul sfat „ Să provocăm mănia adversarului. Căci, în furia sa, va fi incapabil să judece foare corect şi să-şi dea seama de avantajele sale”

-Strategema 9 ( Tehnica întrebărilor încrucişate): În aceasta eşti sfătuit să pui cât mai multe întrebări în ordine diferită, amestecându-le între ele, în asa fel încât adversarul nu va putea preveni atacurile. Astfel te poţi folosi de răspunsurile lui pentru a trage anumite concluzii şi îţi maschezi în acelaşi timp modul de acţiune.

Bineînteles că şi restul strategemelor sunt foarte importante şi utile, dar te voi lăsa să le descoperi singur.

Motive să citeşti.

Pentru că este un manual foarte util şi accesibil, pe întelesul tuturor, care te va ajuta să îţi dezvolţi tactica, abordarea unei dezbateri din care să ieşi chiar învingător.

Pentru că, în opinia mea, este foarte important să cunoaştem aceste mici portiţe pe care Schopenhauer ni le dezvăluie într-o manieră foarte plăcută, pentru a ne putea descurca în orice fel de situaţie.

Pentru că aceasta carte reprezintă o adevărată comoară a reuşitei în lupta oratorică.

Despre autor.

Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Stutthof/Danzig – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main) a fost un filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.

Concepțiile lui Schopenhauer asupra literaturii și artei sunt o consecință directă a pesimismului său și a influenței filozofiei budiste. Voința este un impuls existențial care nu dă nici o satisfacție, dimpotrivă, creând permanent noi necesități ce nu pot fi în întregime satisfăcute, devine o sursă de suferință. De aceea nu poate exista o fericire de durată; viața este o vale a plângerii, plină de dureri. La un nivel superior, însă, omul se poate sustrage dictatului Voinței, reușind să se elibereze. Eliberarea de suferință se realizează prin negarea Voinței, care poate fi obținută prin contemplația artistică sau prin asceză, renunțare și meditație. Prin artă, omul scapă de sub dominația Voinței și devine un „subiect pur și pasiv al cunoașterii”.

Ce mai poţi citi de la acelaşi autor.

Despre liberul arbitru, Despre vedere şi culori, Lumea ca voinţă şi reprezenare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares