Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Antonio G. Iturbe: Bibliotecara de la Auschwitz

dsc_0889Aparută la Editura RAO, ,,Bibliotecara de la Auschwitz” este o carte inspirată din povestea reală a supraviețuitoarei Dita Kraus. 

Încă de la primele pagini aflăm că personajul principal este o fetiță de 14 ani prinsă în teribilul lagăr de concentrare de la Auschwitz și a cărei menire este să țină ascunse 8 cărți uzate pe care le împarte apoi printre deținuți, încercând să păstreze o oază de liniște și cunoaștere, o sursă de libertate într-o lume în care moartea este la ordinea zilei. 

„Unii ar putea crede că este un act de curaj inutil într-un lagăr de exterminare, atunci când există alte preocupări mai presante: cărțile nu vindecă boli, nu  pot fi folosite ca arme pentru a doborî o armată de călăi, nu țin de foame și nici de sete. Este adevărat: cultura nu este necesară pentru supraviețuirea oamenilor,  necesare sunt doar pâine și apă. Este adevărat că  omul supraviețuiește dacă  are pâine să mănânce și apă să  bea, mulțumindu-se cu moartea omenirii.”

Cu toate acestea, pentru Dita cărțile sunt precum ,,un tren care te duce în vacanță”. Fiecare carte pe care o citește o poartă într-o altă călătorie, unde are ocazia să cunoască diverse personaje și să se bucure cu ele. Se refugiază atât de mult în acele cărți, încât găsește o mai profundă înțelegere din partea acelor personaje decât în propria familie. Din acestea își trage puterea, curajul și speranța de a trăi. Față de ceilalți adolescenți care erau terifiați și își doreau să supraviețuiască cu speranța că într-o bună zi se vor putea întoarce acasă, Dita era curpinsă de teamă, dar își dorea să trăiască pentru a putea citi mai mult. 

Ea este, poate, unul dintre cele mai bune exemple de curaj, o fată care a reușit să supraviețuiască într-o lume în care, viața femeilor este tratată cu o cruzime neimaginabilă. Sunt lăsate fără mâncare și apă, fără pături, fiind obligate să doarmă pe podeaua rece, unde nici acolo nu mai găseai loc.

,,Chiar și fără camerele de gazare, Bergen-Belsen devine o mașinărie de ucis oameni. În fiecare zi trebuie să fie îndepărtate din pavilion o jumătate de duzină de cadavre. Oficial, femeile sunt declarate ca decedate prin moarte naturală. La Bergen-Belsen moartea este tot atât de fireasca precum o muscă într-un grajd.”

Este o carte potrivită pentru cei care vor să aibă un portret real al întămplărilor nefericite petrecute în timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, datorita descrierilor amănunțite și, totodată, șocante. Deși, sunt multe cărți care tratează acest subiect foarte sensibil și în fiecare dintre ele sunt relatate în diverse moduri cruzimile naziștilor, ,,Bibliotecara de la Auschwitz” vine în completarea acestora, pentru că odată ce o citești vei avea o imagine mult mai conturată și mai cuprinzătoare asupra evenimentelor reale petrecute în lagărele de concentrare.

Este o poveste dură, tristă și emoționantă prin relatările din timpul Holocaustului, dar, în același timp, este o lecție de viață, despre speranță și curaj. Este o carte impresionantă pe care trebuie neapărat să o citești cel puțin o dată.

Cartea poate fi achiziționată online de pe TheBookClub.

antonio-iturbe-semporta-biblioteca-breve_1737436425_38151735_340x510Despre autor.

Antonio González Iturbe este un jurnalist,scriitor și profesor spaniol. În prezent, este directorul revistei culturale Librújula. 

În 2004 a fost publicată prima lui carte intitulată Rectos torcidos.

În 2017, cu ajutorul ultimei lui cărti, A cielo abierto, a câștigat Premio Biblioteca Breve.

Printre cărtile acestui autor se numără și: Días de sal, 2008; Narrando desde el Greco, 2014; Un secreto en el aire, 2015; ¡Silencio, se rueda!, 2014, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares