Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Antoine de Saint Exupery:Micul Prinţ

micul-print_

Ideea cartii

Deghizata intr-o carte pentru copii, povestirea Micul Print a lui Antoine de Saint-Exupéry  este defapt un volum de intelepciune si filozofie de viata pentru cei de toate varstele: un volum despre frumos, iubire si prietenie in cea mai pura forma a lor. Este acel gen de carte pe care o poti citi iar si iar si de fiecare data te incanta. Iar la fiecare varsta intelegi diferite fatete ale mesajului pe care Micul Print il transmite lumii in randurile sale. Faptul ca a fost tradusa in mai mult de 230 de limbi, din limba franceza, reprezinta dovada ca lectiile de viata oferite de Antoine de Saint-Exupery, despre iubire, prietenie, sinceritate, imaginatie, libertate si granita dintre copii si adulti, sunt universale si transcent timpul. Indraznesc sa spun ca Micul Print este una dintra cartile care au reusit sa faca lumea mai buna.

Povestea cartii

Simbolul copiluilui joacă un rol central în nuvela, prin episodul copilariei naratorului si se pastreaza viu prin magica aparitie a Micului Print, ajuns pe Pamant de pe mica lui planeta straina. Încă de la primele cuvinte,  Exupery ofera o lectie oamenilor mari si face un pact cu micii cicitori, ilustrand savuros de simplu astrofierea lumii imaginative pentru adulti. Adultului nu-i mai este accesibil imaginarului: “Oamenii mari nu pricep singuri nimic , niciodată şi e obositor pentru copii să le dea într-una lămuriri”. Vor pica testul intelegerii desenului realizat de naratorul-copil, nefiind capabili sa acorde timpul si creativitatea necesara pentru a recunoaste în şarpele -simbol sacral al fecundităţii – care a înghiţit un elefant intreg, un fapt surprinzator pentru legile realităţii imediate, desi valabil. Lumea adulţilor se reduce la cotidian ei văd în desen o simplă pălărie. “Când întâlneam pe câte cineva care îmi părea mai dezghetat la minte îl puneam la încercare cu ajutorul desenului meu nr. 1, de care niciodată nu m-am despărţit. Voiam să stiu dacă avea o minte într-adevar pătrunzătoare. Numai că răspunsul era mereu acelaşi: E o pălărie’ . “Necunoscutul va fi anihilat de oamenii mari prin apelul la raţionalitate.”

Sarpele – palarie este prima dovada a zidului ce se ridica intre cele doua lumi, a copilariei libere si pline de idei si a adultilor prea apasati de greutatea rutinei pentru a gandi „in afara cutiei”. Cutie pe care o regasim nu doar metaforic si si fizic, in foile pilotului care ascunde in desenul unei cutii oaia perfecta pentru Micul Print. „Deseneaza-mi o oaie” este poate una dintre cele mai puternice replici ale Micului Print. Pentru ca ea va deschide si codifica rolul sau in univerul cartii si in relatia cu naraturoul-personaj. Simplitatea, staruinta, autenticitatea si grija nemarginita sunt lucruri pe care le avem de invatata de la micutul venit de pe o planeta straina.

Dupa ce se parabuesete cu avionul in Sahara, naratorului i se înfăţişează într-o zi Micul Prinţ. Acesta îi povesteşte aviatorului că nu e de pe planeta lui, ci de pe un asteroid cu doi vulcani activi şi unul stins. De pe planeta lui poate vedea câte apusuri şi răsărituri vrea şi pentru asta e necesar doar să-şi mute scaunul câţiva paşi. Are o floare cu care vorbeşte şi pe care a lăsat-o singură când a plecat în căutare de prieteni. Călătoreşte de pe o planetă pe alta şi întâlneşte tot felul de oameni cu câte o trăsătură de caracter definitorie, şi după o scurtă conversaţie cu ei, Micul Prinţ conchide că „oamenii mari sunt tare ciudaţi!”

Într-un final ajunge pe Terra, unde până să-l întâlnească pe aviator, întâlneşte un şarpe, un câmp de trandafiri şi o vulpe. Vulpea îi cere să o îmblânzească pentru că doar aşa pot fi prieteni (n-o să uit niciodată verbul „aprivoiser” învăţat la lecţia asta). Şi, fiind prieteni, vulpii îi va fi dor de el, îi va recunoaşte paşii şi va plânge la plecarea lui, pentru că: E foarte simplu: nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.

Micul prinţ va cunoaşte mai întâi răul în şapte ipostaze ale lui, şapte păcate ale omului, reprezentate în text  de cele şapte planete pe care le vizitează. Apoi continuă traseul din deşertul Sahara, primind lecţile esenţiale de iubire, prietenie, râs, bucurie, triseţe şi moarte.

Iar despartirea de Micul Print nu este usoara. De aceea, poate, eu am revenit la el, in diferite forme, de nenumarate ori. Pentru ca sensibilitatea, deliciul lecturii si imaginatia sunt la ele acasa intre sopertile Micului Print. Si aceste 3 lucruri sunt comori de nepretuit pentru minte. “Tu — tu singur vei avea stelele asa cum nimeni nu le are… In una din stele voi trai eu. In una din ele, eu voi râde. Si va fi ca si cum toate stelel vor râde, atunci cand te vei uita noaptea catre cer… Tu — doar tu — vei avea stelele care pot râde.”

Copiii vor descoperi in Micul Print o lectura fantastica delicioasa, scrisa parca prin ochii lor. Vor gasi un prieten care ii invata lucruri minunate in micul Print şi o garantie ca lumea locr furmoasa si plina de imaginatie are un garant vesnic in Antoine de Saint-Exupery. Cartea lui Exupery devine astfel o invitatie permanenta la evadare din cotidian, la deschidere a mintii si a sufletului catre toate lucrurile simple si frumoase care ne incojoara in ciuda faptului ca incetam, prinsi in iurestul zilelor rapid trecatoare, sa le mai vedem.  “Dovada ca micul print a existat o arata faptul ca era fermecator, ca râdea si ca era in cautarea unei oi. Daca cineva vrea o oaie, aceea este dovada ca el exista.”

Adultilor care vor citi aceasta recenzie le recomand sa le faca devreme cunostinta copiilor cu Micul Print. Si sa il reciteasca, pentru ca apoi sa se minuneze de dialogurile pe care le pot avea cu cei mici despre universul construit de Exupery, pentru copii si pentru copiii din noi. Asa cum ne si promite, inca din dedicatia cartii:

“Lui Leon Werth

Copiilor le cer iertare ca am închinat această carte unui om mare. Am un motiv serios: acest om mare e cel mai bun prieten, din câîi am eu pe lume. Mai am un motiv: acest om mare poate s priceapă totul, chiar şi cărţile pentru copiii. Am şi al treilea motiv: acest om mare traieşte în Franţa, unde suferă de foame şi de frig. Are multă nevoie de mângâiere. Dacă toate motivele înfăţişate nu sunt de ajuns, ţin ca această carte s-o închin atunci copilului de odinioară, căci şi acest om mare a fost căndva copil. Toţi oamenii mari au fost cândva copii. ( Dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte)

Aşa că fac aceasta îndreptare:

Lui Leon Werth, pe cand era el baieţel “

Câteva lucruri inedite despre Micul Prinţ:

  • Povestea pilotului, forţat să aterizeze în deşert, care îl întâlneşte pe Micul Prinţ, a fost publicata pentru prima data în 1943;
  • Cartea “Micul Prinţ” a fost tradusa în mai mult de 230 de limbi si dialecte
  • Antoine de Saint-Exupery a scris povestirea în Statele Unite si cartea a fost inspirată de un accident aviatic suferit de Antoine de Saint-Exupery pe ruta Paris -Saigon în încercarea de a dobori un record de aviaţie ce i-ar fi adus 150.000 de franci;
  • Cartea a fost vîndută în mai mult de 80 de milioane de copii, fiind cea mai bine vânduta carte franceză şi a treia din lume, dupa Biblie şi Capitalul lui Karl Marx;
  • Cele mai multe ediţii ale cartii conţin ilustraţiile realizate chiar de autor, imagini care ofera o exsperienta a univerului Micului Print completa.
  • Prima traducere a fost făcuta în engleza, chiar în 1943;
  • Cartea a fost ecranizată în 1974, într-un musical si in anul 2015, printr-un film de animatie in regia lui Mark Osborne
  • În 2003, un mic asteroid a primit numele “Micul Prinţ”.

De ce sa citesti?

Pentru ca vei descoperi in Micul Prinţ o pledoarie despre iubire, pace, prietenie, comunicare între lumea copiilor şi cea a adulţilor, relaţionare, încredere, dar si o carte de interpretare a simbolurilor, a mesajelor, o carte despre frumuseţe, şi ocrotirea ei, o carte despre valorile omenirii.

Despre autor

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon – d. 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) a fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), dar aceasta este doar una din operele sale.

Primele sale romane, „Courier Sud“ („Curierul de Sud“, 1929) și „Vol de nuit“ („Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina), tematizează experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime etc.). Operele ulterioare, „Terre des Hommes“ („Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942) redau filosofia de viață împregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Notițele sale făcute cu ocazia misiunilor de luptă în timpul războiului au fost reunite și publicate postum cu titlul „La Citadelle“ („Citadela“, 1948).Alte opere ale lui Antoine de Saint-Exupéry sunt: „Lettre à un otage“ („Scrisori către un ostatec“, 1943), „Un sens à la vie“ („Să dai un sens vieții“, postum 1956). Biografia sa arată că aviatorul și scriitorul era pasionat și de știință. Aprofunda teoria cuantică, principiile entropiei. Citea filosofie, cu sentimentul că este învecinată cu știința.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares