Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Anthony Doerr: Toata lumina pe care nu o putem vedea

14407603_1335171909855838_1516283025_n“Ce de labirinturi pe lumea asta. Crengile copacilor, filigranul frunzelor, matricea cristalelor, străzile pe care le reconstituia tatăl ei în machete. Labirinturi în bodulii cochiliilor de murex, în structura scoarței de platan, în oasele goale pe dinăuntru ale vulturilor. Dar tot mai complicat e creierul uman, ar spune Etienne, care ar putea fi cel mai complex obiect existent: un kilogram jilav înăuntrul căruia se rotesc universuri.”(Anthony Doerr)

Despre carte.

Aparuta la Editura Humanitas “ Toata lumina pe care nu o putem vedea”  este un roman plin de semnificatii si de lectii de viata. O  capodopera care-si contureaza povestea  pe fondul  intamplarilor crude din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si care, intr-un final, iti va deschide calea catre o adevarata comoara.

Marie- Laure LeBlanc este o fetita oarba, care traieste cu tatal ei la Paris. Acesta isi imparte viata intre Muzeul de Istorie Naturala si casa, unde incearca sa-si invete fiica sa se descurce in lumea intunecata a umbrelor, construindu-i o macheta din lemn a orasului.

Pasionat de tehnica, Werner Pfennig este un orfan care viseaza si chiar ajunge la o scoala militara, dar realitatea de care se loveste pare departe de ceea ce-si imaginase.

 Pe fundalul dramatic al celui de-al Doilea Razboi Mondial, calea lui Marie-Laure  si cea a lui Werner se intersecteaza, pe cand fiecare se straduieste sa supravietuiasca anihilarii fizice si emotionale.

In capitole scurte, cu un limbaj somptuos, romanul lui Anthony Doerr este o sarbatoare a povestitului.

“Lumina din titlu este legata de ceea ce auzise Werner intr-o emisiune radiofonica de la sfarsitul anilor ’30: creierul uman are capacitatea de a crea lumina in intuneric. Ideea reverbereaza cu atat mai puternic, cu cat inainteaza actiunea romanului.” – New York Times Book Review

“O meditatie despre soarta, liberul-arbitru si felul in care, in vreme de razboi, micile alegeri pot avea consecinte majore.”- New Yorker

“ O poveste superb spusa, minunat scrisa. Fiecare element al ei reveleaza o informatite care incarca naratiunea cu semnificatie, pana ce, la final, cutia magica a romanului se deschide dand la iveala comoara ascunsa inauntru.”- Washington Post

“Acest roman are intensitatea fizica si emotionala a unei capodopere”- Library Journal Reviews

Cu o structura labirintica pusa in pagina magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmeaza vietile a doua personaje, Marie-Laure – o tanara frantuzoaica lipsita de vedere – si Werner – un orfan de origine germana -, care ajung sa se intalneasca in timp ce amandoi incearca sa depaseasca suferinta fizica si psihica indurata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a curpins intreaga Europa, in Saint-Malo. Unde locuieste unchiul ei care sufera de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnica, si in special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germana in Franta si, in cele din urma, la Saint-Malo.

Desi intalnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotaratoare pentru destinele personajelor, afectand inclusiv vietile generatiilor viitoare. Povestea lor  e insa si a unui misterios diamant, in cautarea caruia se afla ofiterii germani si despre care se spune ca ii va oferi posesorului viata vesnica, dar niciodata fericire. Dincolo de fermecul rar al naratiunii, cititorul va regasi un mesaj legat de importanta solidaritatii si a iubirii aproapelui.

“Plajele sunt inchise de cateva luni, presarate cu mine si imprejmuite de sarma ghimpata, dar aici, in fosta cusca, unde nu o vede nimeni, Marie-Laure poate sta printre melcii ei si se poate visa in rolul ilustrului biolog marin Aronnax, oaspete de onoare si totodata prizonier la bordul fabuloasei masinarii a capitanului Nemo, si asta din curiozitate, liber de natiuni si politica, navigand printre minunile caleidoscopice ale lumii. O, libertate!”

Despre autor.

Nascut pe 27 octombrie 1973 in Cleveland, Ohio, Anthony Doerr a absolvit Bowling Green State University.

Primul sau volum de povestiri The Shell Collector, aparut in 2002, se bucura de un success remarcabil, primind mai multe premii: Barnes&Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Romanul “Toata lumina pe care nu o putem vedea”, care apare in 2014, este considerat de critici cea mai ambitioasa si mai spectaculoasa opera a sa de fictiune, fiind desemnat bestseller de catre New York Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares