Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Alexandre Dumas: Contele de Monte Cristo

alexandre-dumas-contele-de-monte-cristo-3-vol-2892
,,Au ştiut să-şi facă o viaţă din vise, şi un rai din realitate.” (Alexandre Dumas)

Care este cheia cărţii?

Plin de aventură, dramă, şi dragoste ,,Contele de Monte Cristo” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Alexandre Dumas.
Un roman captivant ce se conturează în jurul dorinţei de răzbunare a personajului principal Edmond Dantes , care este închis pe nedrept, fiind acuzat că este informatorul lui Napoleon Bonaparte. Arestat în ziua logodnei sale, el petrece 18 ani în cea mai cruntă închisoare.
O poveste minunata care se citeşte cu sufletul la gură şi care impresionează, în primul rand prin ingeniozitatea ,,contelui” şi, în al doilea rând, prin ambiţia şi atenţia cu care acesta urmăreşte să-şi realizeze planurile.

Care este povestea?

Cartea începe cu întoarcerea în Marsilia a tânărului marinar Edmond Dantes. Provenind dintr-o familie săracă, Dantes este avansat de către căpitanul corabiei, iar această bucurie îi este amplificată de gândul revederii tatălui şi a logodnicei sale, Mercedes. Dar această bucurie nu durează mult timp, deoarece ,,prietenul” său îl denunţă ca fiind un informator al lui Napoleon Bonaparte. Astfel tânărul este închis pentru înaltă trădare pentru următorii 18 ani. După mulţi ani el îl cunoaşte pe bătrânul Farria, care era şi el deţinut.
Cei doi devin foarte apropiaţi şi încearcă să găsească o soluţie pentru a evada. Bătrânul îl învaţă pe Edmond matematica, limbile străine şi chiar mânuirea sabiei. Pătruns de boală, Farria moare în închisoare, dar nu înainte de a îi indica lui Edmond locul în care se afla ascunsă o presupusă comoară, pe insula Monte Cristo.
Edmond Dantes reuşeşte într-un mod spectaculos să evadeze, ajunge pe insula Monte Cristo şi descoperă cu uimire comoara. Atribuindu-şi numele de Conte de Monte Cristo, el se întoarce în Franţa sub o altă persoană, hotărât să se răzbune pe cei ce i-au răpit 20 de ani din viaţă.
Odată ajuns în Marsilia el descoperă schimbări drastice, Mercedes are un copil şi este măritată cu Fernand, cel care îl trădase, iar restul persoanelor implicate în condamnarea sa au ajuns în poziţii foarte înalte, în timp ce tatal său este mort de câţiva ani din cauza foametei. Aceste lucruri nu fac decât să îi întărească ura şi să îi alimenteze setea de răzbunare.
Datorită acestei dorinţe de răzbunare personajul capătă o uşoară tentă de obsesie şi îl transformă într-o persoană nemiloasă, lipsită de orice fel de sentimente, exceptând răzbunarea. După mult timp el îşi dezvăluie adevărata identitate, şi în cele din urmă se căsătoreşte cu Mercedes.

De ce să citeşti?

Pentru că este un roman simplu de aventură şi dragoste, scris cu măiestrie de Alexandre Dumas. De asemenea reprezintă şi o lecţie de viaţă, Edmond Dantes fiind un model demn de urmat.
Pentru că romanul ,,Contele de Monte Cristo” înfăţişează rivalitatea eternă dintre bine şi rau şi ne ajută să înţelegem faptul că linia de graniţă dintre acestea două este foarte subțire.

Cine este autorul?

Alexandre Dumas tatăl, (n. 24 iulie 1802, Villers-Cotterêts, Aisne – d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.
A fost un autor prolific (cu ajutorul cunoscut al unor „negri”, mai ales Auguste Maquet care a participat la cele mai multe opere ale lui Dumas), semnând mari opere, cum ar fi Cei trei mușchetari sau Contele de Monte-Cristo în 1844.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Cei trei muşchetari, Regina Margot, Doamna de Monsoreau, etc.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gzRSVl8UewM]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares