Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Opinii

7 motive să citeşti. Şi incă unul cât 100

love-to-read

Ajungem să citim mai rar pentru că timpul parcă se scurge mai repede. Sau pentru că intre job, şcoală, obligaţii, obiective şi drumul de colo-colo nu mai rămăne mult timp. Şi e adevărat ca romanticul „citesc pe oriunde apuc si cand imi vine” nu e general valabil. Dar la fel de adevarat este si ca poate fi suplinit cu succes de „citesc azi, inainte de culcare, o oră, pentru mine. Pentru mintea, spiritul şi imaginaţia mea.” Pentru ca unii dintre noi functionam sub imperiul instinctului si altii guvernati de planificare, suficienta sau in exces. Deci e nevoie ca si lectura, aceasta activitate deschizatoare de cuvinte si idei, sa isi faca loc mai des in programul nostru dupa modelul in care ni-l construim de obicei.

Conform unui studiu publicat la inceputul acestui an pleaseaza Romania pe locurile de la coada in EU, atat in ce priveste lectura cat si piaţa de carte. Iar potrivit unui studiu realizat în 2011 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie IRES, 22% dintre români nu citesc nicio carte in decursul unui an, în timp ce numai unul din cinci citeşte doar o carte pe an.

Oricum, oriunde si oricand am citi, e bine  sa citim carti mai des.

Din cel putin 8 motive:

1. Pentru a-ti dezvolta abilitatile de exprimare

Cu toate că nu te face întotdeauna un comunicator mai bun, cei care au citit tind să aibă o gamă mai variată de cuvinte pentru a exprima ce simt și pentru a-si sustine punctelede vedere. Acest lucru crește exponențial cu volumele citite, oferindu-ti un vocabular mai variat si o lejeritate mai mare in exprimare – nu doar datorita informatiilor pe care le stii, dar si datorita formei in care le poti exprima, in scris sau vorbit.


2. Pentru a-ti imbunătăți capacitatea de concentrare

Spre deosebire de scurtele postari din Facebook sau articolele din news magazines, petrecerea timpului cu o carte te angajeaza la perioade lungi de focus asupra unui subiect și concentrare. Sa intri in universul unei carti cu adevarat implică sa te detasezi pentru moment de lumea de afară și cufundarea in text iti poate consolida în timp capacitatea de atenție.

3. Pentru ca lectura imbunătățește imaginația

Christopher Fry spunea ca „Imaginaţia este ochiul larg deschis care ne face întotdeauna să vedem adevărul mai viu.” Iar singura limita a imaginatiei noastre este cea pe care ne-o cream singuri. Iar lumile descrise în cărți, opiniile si persepctivele scriitoriloe si experientele personajelor lor, iti hranesc imaginatia cu instrument nenumarate gata sa fie combinate, incurcisate si scoase la iveala. Lectura ne ajuta să ne extindem înțelegere a ceea ce este posibil. Citind o descriere scrisă, mintea este responsabila pentru crearea imaginii, în loc de a avea imaginea deja plasata în fața. Iar acest exercitiu deblocheaza neuroni pe care nu ii folosim in alte contexte.

4. Pentru ca cititul chiar te face mai destept

Cărțile iti oferă o bogăție remarcabilă de cunoştinţe și la un preț adesea mult mai ieftin decât un curs de specialitate.Practic, adesea o carte iti ofera sansa de a consuma o cantitate mare de noi informatii despre cultura, civilizatie, stiinta sau alte domenii sub forma epica. Anne E. Cunningham și Keith E. Stanovich au scris o lucrarea foarte faina despre „Ce face cititul minţii” in cara arata inclusiv ca cei care citesc mult dau adesea dovada de o mai bună cunoaștere a modului în care funcționează lucrurile și oamenii. Iata si o colectie de 10 carti usor de citit dar care te vor „destepta” inca putin.

5. Pentru ca cititul reduce stresul si te linisteste

Un studiu realizat de Mindlab International la Universitatea Sussex a demonstrat că lectura reduce stresul. Cercetarea a aratat ca sunt necesare doar 6 minute de citit, în liniște, pentru a încetini ritmul cardiac si a elibera tensiunea din muschi. Nu contează de cât de mult stres ai parte la locul de munca, in relatiile personale, sau nenumărate alte probleme cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, iti poti regasi echilibrul si claritatea pierzându-te pentru o vreme într-o poveste mare. Care, poate, iti va oferi si o perspectiva noua asupra situatiilor cu care te confrunti. Nu ti s-a intamplat, macar o data, sa te regăseşti in mod surprinzator intre paginile unui roman scris de un necunoscut?

6.Pentru ca lectura iti antreneaza memoria si cunoasterea de sine

În cartea Proust și Squid: Povestea și Știința al creierului cititor, Maryanne Wolf explică faptul că De obicei, când citesti, ai parcă mai mult timp să gândeşti. Cititul iti oferă un buton unic de pauză pentru înțelegere și contemplare. În vreme ce, in general, in actiunile bayate pe oralitate atunci când te uiți la un film sau asculti o bandă audio – nu poti apăsa la fel de usor pe pauză.Cititiul are aceasta abilitate de a-ti păstra memoria ascuțita și de a-ti imbunatatu capacitatea de întelegere.

În cartea sa, Cum si de ce sa citesti, Harold Bloom spune că noi ar trebui să citim pe indelete, cu dragoste, deschidere și mai ales cu urechea interioară ciulita.Bloom explică felul in care lectura iti poate antrena spiritul, umple goluri, te face sa iti constientizezi sentimentul de intimitate si defapt, sa te cunosti mai bine prin punerea in fata unor situatii noi, inedite, care iti testeaza reactiile, viziunile, limitele si capacitatea de intelegere și îti ofera o poarte spre deprinderi de viață pe care nu le-ai experimentat. Cărțile sunt, cu alte cuvinte, un suport rapid pentru crearea de sine.

7. Pentru ca esti unul dintre cei care respecta arta si pot face lumea mai buna

Scrisul este o arta. Pe care unii o stapanesc mai bine decat altii. Sunt autori de proya sau de versuri care au inspiratia, intuitia dar si antrenamentul cuvintelor cu care sa te faca sa ramai alaturi de ei. Sigur, dincolo de talent e multa munca in scrierea unei carti. O munca grea uneori, stiinta a unui mester de cuvinte, pe care e bine sa pretuiesti, in egala masura ca pe a unui sculptor, pictor, fotograf sau compozitor. Ernest Hemingway spunea, ironic, asa: „It’s none of their business that you have to learn to write. Let them think you were born that way.”

Citind depasim barierele propriei constiinte, constientizari si educatii. Invatam din alte lumi, din alte experiente, din alte civilizatii si devenim inevitabil mai deschisi, mai intelepti si mai toleranti. Asa cum calatoriile iti descopera lumea dincolo dUn studiu realizat cu cativa ani in urma de National Endowment for the ARTS a demonstrat că oamenii care citesc de plăcere sunt mai interesati decat ceilalti să viziteze muzee și să participe la concerte si evenimente culturale, și aproape de trei ori mai susceptibili sa se angajeze in programe se voluntariat si charity. Cititorii sunt mai pro-activi si se implica in viata societatii si a oamenilor din jurul lor si apreciaza ca participarea lor este importanta atat pentru bunăstarea individuală cat și pentru lumea din jur. Poti citi raportul „To read or Not to read: a question of national consequence” aici. ca sa aflii daca esti unul dintre cititorii acestei lumi sau ca sa devii unul. Ia toate invataturile din carti si poarta-le cu tine in ambitiile tale, in planurile tale de viata si in mana de ajutor pe care o intinzi celor de langa tine.

8. Dar mai ales, pentru că este o plăcere să citeşti

Toate beneficiile cititului menționate până acum sunt defapt un bonus pe langa cel mai important beneficiu de lectură: divertismentul, pl[cerea pe care ti-o ofera acest mod de petrecere a timpului liber sau de invatare. Daca te-ai descopetrit cel putin o data zâmbind cu nsaul in paginile unei cărţi, sau simţind nevoia să citeşti cu voce tare şi celor de lângă tine ce tocmai ai citit tu, intelegi la ce mă refer. O carte buna ne poate ține interesaţi, amuzaţi, emoţionaţi, în timp ce ne ajută la dezvoltarea multor alte abilităţi despre care am vorbit mai sus.

Exista un gen literar pentru fiecare persoană de pe planetă, cu siguranţă. Trebuie doar să iţi găseşti deliciul de a citit în literatura clasică sau contemporana, poezie, documentare, biografii, texte religioase, carti motivationale, ghiduri, romane politiste, SF sau de dragoste. In fiecare dintre ele poate fi ceva care iti va capta curiozitatea și imaginația. Acum inchide netul, deschide o carte si umpl-ti mintea cu o noua poveste, pentru o vreme.

This article has 2 comments

  1. Pingback: IoanaBarbu | Cartea care este defapt o uşă secretă

  2. Pingback: Cărţile sunt defapt uşi secrete | iubesc să citesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares