Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Hygge sau cum să atingi fericirea în stil danez

Danemarca este cea mai fericită țară de pe pământ grație conceptului scandinav hygge (pronunțat „hiu-gă”). Fără să aibă un echivalent în română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură şi apropiere și îl întâlnim în lucrurile mărunte din viața noastră.

Cu toții cunoaștem instinctiv acest sentiment de hygge. Îl trăim atunci când ne cuibărim în locul nostru preferat cu o carte de care ne lăsăm captivați sau când luăm masa împreună cu prietenii. Dar nu toți știm cum să ne facem timp pentru asemenea momente.

Hygge. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell Søderberg vă va demonstra că hygge se găsește cu adevărat pretutindeni,  începând cu interiorul casei și până la prepararea bucatelor. Vă va învăța cum să spuneți hygge, cum să găsiți hygge și cum să creați hygge. Vă va ajuta, totodată, să vă dați seama de importanța acestor momente, cu atât mai mult cu cât este esențial să ne deconectăm și să ne facem timp pentru hygge.

Ce este hygge?

„Pentru mine, hygge este atunci când mă delectez la o cafea cu prietenii mei apropiați, care se prelungește cu o cină, și apoi cu un păhărel la miezul nopții, pentru că niciunul dintre noi nu dorește ca seara să se termine.“ – Marie Tourell Søderberg

Hygge este o stare de spirit pe care o trăiești atunci când ești împăcat cu tine însuți, cu partenerul de viață, cu oficiul de taxe și impozite și cu organele tale interne.“ – Tove Ditlevsen, scriitoare și poetă

Hygge este atunci când gătesc ceva împreună cu prietenul meu, în timp ce fetița noastră se joacă pe podea sau atunci când pre­gătim un coș de picnic și luăm masa pe bărcuța noas­tră. Hygge este atunci când fac o prăjitură sau când prietenul meu pregăteşte o cină excepțională din mai nimicul pe care l‑a găsit în frigiderul aparent gol, atunci când ne pomenim cu oaspeți neașteptați.“ – Neel Rønholt, Copenhaga

„Exemplul perfect de hygge, după părerea mea, este căutarea refugiului în căldura și confortul di­năuntru, atunci când afară este frig și întuneric… Este atunci când aud forțele naturii dezlănțuindu‑se afară, dar pot să le las acolo și să aprind focul în șemineu, pentru ca eu și familia mea să primim căldură și lumină.“ – Jakob Nyholm Jessen

Hygge și anotimpurile

Hygge și primăvara: să savurezi o ceașcă de cafea sub razele soarelui, să culegi ghiocei și anemone şi să le aranjezi într‑o vază și, în cele două săptămâni din aprilie, să te bucuri de frumuseţea inegalabilă a cireşilor înfloriţi.

Hygge și vara: este vacanță, umblăm în șlapi și petrecem mai mult timp unii cu ceilalți; după ce luăm micul de­jun, mai zăbovim pe terasă, iar în serile lungi și lumi­noase de vară facem grătare sau aprindem focurile de tabără.

Hygge și toamna: o plimbare prin pădure într‑o zi de octombrie de un al­bastru strălucitor, admirând frumoasele nuanțe de că­rămiziu ale copacilor, lovind cu piciorul în mormanul de frunze uscate.

Hygge și iarna: perioada prielnică pentru a ne instala bine în ca­napea și a ne simți bine în compania familiei și a priete­nilor, urmărind un serial TV, jucând jocuri, citind, conversând, mâncând diverse feluri de mâncare fă­cute la foc mic și aprinzând lumânări în jurul nostru.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o locuință hygge?

Colțuri de reenergizare
Când îţi decorezi locuința, păstrează loc și pentru zone de reîncărcat bateriile — nu doar pentru telefoane și computere, ci şi pentru tine și familia ta. Colțurile dau o senzație de siguranță și pot fi locurile ideale ca să te reenergizezi. Plasează într-un colț un fotoliu cu câteva perne moi și o pătură. E bine să ai o lampă și o măsuță alături, pentru a te putea bucura de lectura unei cărți cu o ceașcă de ceai și o gustare la îndemână.

Lumânări
Dintre țările UE, Danemarca folosește cele mai multe kilograme de lumânări decorative pe cap de locuitor — 5,79 kg/an. „Sunt absolut sigur de un lucru: dacă există ceva fără de care danezii nu pot trăi, acestea ar fi hârtia igienică și lumânările. Din fericire poți cumpăra şi una, şi alta până și de la cele mai mici magazine.“ – Roger Beale, un englez care locuiește în Danemarca, într-un articol din ziarul Politiken

Spațiul de lucru
Petrecem foarte mult timp la muncă, așa că de ce să nu facem acest timp să fie mai hyggelig? Aranjează un spațiu de lucru care să îţi permită să‑ţi desfășori munca în felul cel mai eficient și cel mai plăcut posibil.

Playlist pentru hygge
1. I’m Still in Love With You — Marcia Aitken
2. As She Walked Away — Brother Jack McDuff
3. Lua, Lua, Lua, Lua — Gal Costa
4. What Are You Doing the Rest of Your Life? — Bill Evans
5. Besoka On Salsa — Manu Dibango
6. Samba Saravah — Pierre Barouh
7. The Sewing Machine — The Sea and Cake
8. O Rio Para Trás — Celso Fonseca
9. I Wish You Love — Blossom Dearie
10. Ain’t No Sunshine — Sivuca

Marie Tourell Søderberg este o actriță daneză, născută în Copenhaga. Când nu se află pe scenă sau pe platoul de filmare, evadează din lumea spectacolului, practicând arta hygge.

Pentru a scrie această carte, ea a călătorit în toată Danemarca și a stat de vorbă cu oameni obișnuiți despre ce înseamnă hygge pentru ei, cerând părerea experților legată de motivul pentru care avem nevoie de mai multă hygge în viețile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares